Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már életében legenda volt Göncz Árpád

D  AS20080214023
2015.10.06. 14:46 Módosítva: 2015-10-06 18:02:36

A 94 évesen elhunyt államfőről a parlamenti pártok és a kormány is megemlékezett. Utóbbi nevében a Kormányzati Információs Központ adott ki közleményt, mely szerint

a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát. A Kormány - a családdal egyeztetve - későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről.

A parlamentben néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra, az ülésteremben elnöklő szocialista Hiller István jelentette be a volt államfő halálát.

Már életében legenda volt

- mondta róla.

A KDNP elsőként reagált a halálhírre, a párt közleménye szerint

Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával. A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt, együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.

A Fidesz közleményében azt emelte ki, hogy

tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett.

Orbán Viktor ezt írta:

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett. 

A DK szerint Göncz

az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé. Megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett tenni.

A Jobbik mindössze egy egymondatos közleményt szentelt a halálhírnek:

Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

Az Együtt szerint Göncz megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát,

példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is.

Az LMP utolsóként reagált a 94 éves államfő halálhírére, a párt részvétét nyilvánította a családjának és minden hozzátartozójának, mint írták,

a rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!

A Liberális Párt így emlékezett rá:

1990-től országgyűlési képviselő, az országgyűlés-, majd a III. Magyar Köztársaság első elnöke. Tisztségét 10 éven keresztül, 2000. augusztus 3-áig viselte. A tíz esztendő alatt mindenki Árpi bácsijává vált, Magyarországnak azóta sem volt ilyen népszerű köztársasági elnöke. Mind olyannak akartuk a demokráciát, amilyennek őt láttuk: derűsnek, közvetlennek, szerethetőnek. Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű. Köszönjük, hogy velünk voltál, Isten veled Árpi bácsi!

Áder János államfő szerint politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében. Ezt nyilatkozta:

Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.

Államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök szintén megrendüléssel fogadta a halálhírt, úgy véli, hogy

az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad.

Göncz Árpádról a politikusok is megemlékeztek a Facebook-oldalukon. Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint Göncz Árpád

A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. ... Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével.

Mesterházy Attila szocialista politikus Facebook-oldalán azt írta,

Megjárta a börtönt, szembeszállt a kor démonaival, tanult, tanított és soha nem adta fel. Járjon előttünk példaként ezekben a nehéz időkben, mikor a gyűlölet kormányoz és nem az értelem, mikor hanyatlik a szellem és sötét erők akarják kettéválasztani az országot.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt emeli ki, hogy

többször találkozhattam vele. Ültem Zsuzsa nénivel, a feleségével az oldalán a nappalijukban. Bölcsebb volt annál, hogy tanácsot adjon, inkább csak kérdezett. Nem azért, hogy neki válaszoljak, hanem hogy a válaszokkal én találjak rá önmagam helyes útjára.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Karácsony Gergely szerint

bárcsak egy olyan szerethető ország lennénk, mint amennyire ő szeretnivaló volt. Lélekben nekem örökké az elnököm marad.

Juhász Péter, az Együtt politikusa szintén a Facebookon emlékezett meg a rendszerváltás utáni első magyar államfőről,

ha valaki, akkor ő volt a példaképem a magyar politika elmúlt 25 évéből. Nagyon sajnálom, hogy itt hagyott bennünket.

Tarlós István

fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt

- olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményben. Göncz Árpád emberi, írói és politikai kvalitásaiért, a nemzet felemelkedését szolgáló életútjáért a főváros díszpolgára elismerésben részesült a Fővárosi Közgyűlés 2000. november 17-i ünnepi ülésén.