Már életében legenda volt Göncz Árpád

D  AS20080214023
2015.10.06. 14:46 Módosítva: 2015.10.06. 18:02

A 94 évesen elhunyt államfőről a parlamenti pártok és a kormány is megemlékezett. Utóbbi nevében a Kormányzati Információs Központ adott ki közleményt, mely szerint

a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát. A Kormány - a családdal egyeztetve - későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről.

A parlamentben néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra, az ülésteremben elnöklő szocialista Hiller István jelentette be a volt államfő halálát.

Már életében legenda volt

- mondta róla.

A KDNP elsőként reagált a halálhírre, a párt közleménye szerint

Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával. A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt, együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.

A Fidesz közleményében azt emelte ki, hogy

tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett.

Orbán Viktor ezt írta:

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett. 

A DK szerint Göncz

az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé. Megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett tenni.

A Jobbik mindössze egy egymondatos közleményt szentelt a halálhírnek:

Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

Az Együtt szerint Göncz megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát,

példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is.

Az LMP utolsóként reagált a 94 éves államfő halálhírére, a párt részvétét nyilvánította a családjának és minden hozzátartozójának, mint írták,

a rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!

A Liberális Párt így emlékezett rá:

1990-től országgyűlési képviselő, az országgyűlés-, majd a III. Magyar Köztársaság első elnöke. Tisztségét 10 éven keresztül, 2000. augusztus 3-áig viselte. A tíz esztendő alatt mindenki Árpi bácsijává vált, Magyarországnak azóta sem volt ilyen népszerű köztársasági elnöke. Mind olyannak akartuk a demokráciát, amilyennek őt láttuk: derűsnek, közvetlennek, szerethetőnek. Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű. Köszönjük, hogy velünk voltál, Isten veled Árpi bácsi!

Áder János államfő szerint politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében. Ezt nyilatkozta:

Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.

Államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök szintén megrendüléssel fogadta a halálhírt, úgy véli, hogy

az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad.

Göncz Árpádról a politikusok is megemlékeztek a Facebook-oldalukon. Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint Göncz Árpád

A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. ... Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével.

Mesterházy Attila szocialista politikus Facebook-oldalán azt írta,

Megjárta a börtönt, szembeszállt a kor démonaival, tanult, tanított és soha nem adta fel. Járjon előttünk példaként ezekben a nehéz időkben, mikor a gyűlölet kormányoz és nem az értelem, mikor hanyatlik a szellem és sötét erők akarják kettéválasztani az országot.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt emeli ki, hogy

többször találkozhattam vele. Ültem Zsuzsa nénivel, a feleségével az oldalán a nappalijukban. Bölcsebb volt annál, hogy tanácsot adjon, inkább csak kérdezett. Nem azért, hogy neki válaszoljak, hanem hogy a válaszokkal én találjak rá önmagam helyes útjára.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Karácsony Gergely szerint

bárcsak egy olyan szerethető ország lennénk, mint amennyire ő szeretnivaló volt. Lélekben nekem örökké az elnököm marad.

Juhász Péter, az Együtt politikusa szintén a Facebookon emlékezett meg a rendszerváltás utáni első magyar államfőről,

ha valaki, akkor ő volt a példaképem a magyar politika elmúlt 25 évéből. Nagyon sajnálom, hogy itt hagyott bennünket.

Tarlós István

fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt

- olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményben. Göncz Árpád emberi, írói és politikai kvalitásaiért, a nemzet felemelkedését szolgáló életútjáért a főváros díszpolgára elismerésben részesült a Fővárosi Közgyűlés 2000. november 17-i ünnepi ülésén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport