Így reagált az ellenzék az újabb határzárra

2015.10.16. 16:53

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Közölte: a határátkelőhelyek - szigorított ellenőrzéssel - továbbra is működnek a magyar-horvát határon.

De hogy reagáltak erre az ellenzéki pártok?

Az MSZP azt szeretné, ha a kormány tisztázná, ki és mi alapján hozta meg a döntést. A szocialisták szerint ugyanis a nemzetbiztonsági kabinetnek a magyar törvények alapján nincs jogosultsága a határzárról döntést hozni, mert az csupán a kormány tanácsadó, véleményező testülete. Jogilag nem létező döntést pedig a rendőrség és a honvédség nem hajthat végre. Ha pedig a kormány nem egyeztetett a környező országokkal, akkor az MSZP szerint a kormányt terhelni minden felelősség, ha a következő napokban a határ mentén elszabadul a káosz és az erőszak.    

Az Együtt szerint a horvát-magyar határ lezárásával a Fidesz–KDNP beszállt a horvát választási kampányba, a határzár "egy újabb embertelen és gyáva, egyoldalú gesztus". Szerintük a Fidesz-KDNP megsérti a genfi egyezményt, az uniós szabályokat és az emberiesség követelményeit. Az Együtt szerint a kötelező kvóta részét kell, hogy képezze a megoldásnak, az új szabályok kialakítása és a balkáni útvonal országainak más hozzáállása kikényszerítése mellett. A kötelező kvóta nélkül szerintük Magyarország "csak gyáván kivonja magát egy olyan megoldásból, amelyben minden uniós országnak részt kell vennie".

A PM szerint  tévút a horvát határ lezárása, és ellentétes a nemzetközi egyezményekkel,nem oldja meg a menekültválságot. A PM szerint a horvát határ lezárása nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, csak arra jó, hogy a felelősséget a szomszédos országokra toljuk. 

Az LMP szerint a határzár önmagában nem fogja megoldani a migrációs válságot. A kerítés a párt szerint csak ideiglenes útelterelés lesz mindaddig, amíg nem kezeljük a probléma gyökerét, és nem csökkentjük az unió felé induló migránsok számát.

A Jobbik egyelőre nem reagált, de amint reagálnak, frissítjük a cikkünket.