Tíz év fegyházra ítélték Portik Tamást

2015.10.16. 10:50

Tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban pénteken, írja az MTI.

A másodrendű vádlott, a tettes kilenc évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették.

Ahogy azt tavaly október közepén megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalás nélkül hatályon kívül helyezte a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletét.

Tavaly februárban Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a bíróság Prisztás meggyilkolásának ügyében, akivel elszámolási vitában állt. Portikot ezért 11 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. A bíróság bűnösnek találta H. Istvánt is, aki lelőtte az áldozatot, ő 10 évet kapott, a harmadrendű vádlottat, F. Ferencet - aki állítólag a tetthelyre csalogatta Prisztást - viszont felmentették.

Az ítélethirdetésről szóló riportunkat itt olvashatja, azt pedig, hogy miért olyan érdekes ez az egész ügy, ebből a cikkből tudhatja meg.

Az ügy egyébként fellebbezés nyomán került a Fővárosi Ítélőtáblához, ahol tavaly októberben hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasították a törvényszéket, mert egy jogegységi határozat szerint ha valaki két vagy több emberölést követ el, akkor az függetlenül az időponttól és az elhatározástól több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősül, és ilyenkor együtt kell elbírálni ezeket a cselekményeket. Márpedig Portik Tamás ellen szeptemberben vádat emeltek az Aranykéz utcai robbantás ügyében, felbujtóként, előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt.

Az ítélőtábla határozata miatt a Legfőbb Ügyészség a Kúriához fordult, és arra hivatkozott, hogy az ügyek egyesítésének csak akkor van helye, ha a tettes azonos. A Kúria azonban - formai okok miatt - nem foglalkozott érdemben az ügyészség beadványával és elutasította.

Az ügy így visszakerült a Fővárosi Törvényszékre, ahol március 6-án tartották az ügyben a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalását. A bíró akkor közölte: a bíróságnak nincs oka és kötelezettsége az ügyet egyesíteni az Aranykéz utcai robbantás ügyével. Mint akkor elhangzott, Portik Tamás felbujtóként szerepel mindkét ügyben, ami önmagában nem indokolja az ügyek összevonását, ráadásul az Aranykéz utcai robbantás ügyében Jozef Rohácot vádolják az elkövetéssel, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.