Amerikából nyúlták a nyúlkönyvet 31 millióért

2015.10.19. 15:04
Egy 20-25 éves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit adta ki vadonatúj magyar könyvekként a Türr István Képző és Kutató Intézet az Eötvös-programban. A bruttó 31 millióért egyszerűen lekoppintották a pennsylvaniai állami egyetem kiadványait. Az uniós pályázaton kiválasztott kiadó vezetője elismerte, hogy fordítottak, azonban azzal védekezett, hogy nem szó szerint.

A köteteket egy habilitált egyetemi docens szerkesztette, nem egy körállatorvos

– ezzel a lesajnáló megjegyzéssel akarta helyretenni a Száz Magyar Falu nevű kiadócég vezetője, Farkas József az uniós pénzen kiadott tankönyveit kritizáló Hadházy Ákost. Az LMP-s politikus, aki civilben valóban állatorvosként dolgozik, kedden ment neki a Türr István Képző és Kutató Intézetnek, azt állítva, hogy másfél milliárdos uniós kerete jó részét „kamu megbízásokra” költi. Farkas József válaszul felháborodott hangú közleményt adott ki az MTI-n keresztül, mert a politikus az Eötvös-programban megjelentetett mezőgazdasági oktatási könyveit is a túlárazott blabla hülyeségek kategóriájába sorolta.

Nem kellett volna felháborodni. Az Index kiderítette, hogy a könyvek nem csupán drágák, hanem valójában nem is magyar egyetemi docens szellemi termékei voltak.

A Száz Magyar Falu Kft. elhíresült nyúlkönyve és két másik mezőgazdasági oktatás-módszertani vezetői segédkönyve amerikai koppintásból született.

A 90-es években az Egyesült Államokban a pennsylvaniai, a minnesotai és több keleti parti állami egyetem összefogásával létrehoztak egy közös oktatásfejlesztési projektet azzal a céllal, hogy a tizenéveseknek mezőgazdasági programot állítsanak össze. A 4-H névre keresztelt projekt részeként született meg többek között a Vegetable Gardening és a Landscape Gardening című kiadvány is.

A Száz Magyar Falu Kft. Zöldségtermesztés, illetve Kerttervezés címek alatt minimális eltérésekkel, szó szerint ültette át magyarra a két 30-40 oldalas könyvet.

A bruttó 31 milliós TÁMOP-pályázatra készült könyvek tartalomjegyzékeik alapján szerkezetileg, a fejezeteket áttekintve pedig tartalmilag is bekezdésről bekezdésre megegyeznek az 1994–1995-ben publikált amerikai munkafüzetekkel. A fordításkor egyszerűen kihagyták a szövegből az amerikai 4-H program nevét, és helyette magyar pilot programként hivatkoztak a tananyagra, valamint vélhetően a pályázatkiírás miatt 10–12-ről 10–14 évesekre módosították a célközönség korcsoportját. Az amerikai kiadványokat szakirodalomként tüntették fel a munkafüzetek végén, de lényegében arra sem vették a fáradságot, hogy a tipikusan az Egyesült Államokra jellemző részeket átírják. Így maradhatott például az Eötvös-program kertépítészeti tananyagában az amerikai stílusú postaláda, és így maradt a Nyúltartás című kiadványban is olyan hiba, amelyet a tükörfordításból adódó félreértés okozott.

A Nyúltartás című vezetői segédanyagot a füzet címoldala szerint hárman is írták, valójában azonban a 4-H North Central Animal Sciences Series, vagyis 15 amerikai egyetem közös állattenyésztési sorozatában megjelent négyrészes munkafüzetből állították össze. Ezek a munkafüzetek 23 éve készültek, és eddig nem is digitalizálták őket. Az Index is csupán a napokban szkennelt print példányok alapján hasonlíthatta össze a magyar változattal.

Megkérdeztük Farkas Józsefet, hogyan lehetséges, hogy a 20-23 éves angol nyelvű kiadványok teljes egészében megegyeznek a Száz Magyar Falu uniós pénzből finanszírozott, frissen kiadott könyveivel. Farkas, aki korábban a könyvekben megörökített magyar hagyományokkal és a jó magyar szerzőkkel büszkélkedett közleményében, most nem tagadta a fordítást. De azzal védekezett, hogy a kiadványok szerepelnek a felhasznált irodalom jegyzékében. Bár állítása ellenkezőjéről bárki meggyőződhet, ha összehasonlítja a szövegeket, azt mondta:

A magyar változatok nem szó szerinti fordítások, és kiegészültek a hazai sajátosságokkal.

Megkerestük a 4-H projekt pennsylvaniai vezetőit is, hogy a Száz Magyar Falu Kft. bejelentkezett-e a könyvek kiadási jogaiért, az egyetemtől azonban egyelőre nem kaptunk választ.

Luxemburgban van a vége

Az uniós támogatást pályázó kiadó hat éve offshore tulajdonban van. A Száz Magyar Falut egy budapesti cég tulajdonolja, de annak tulajdonosa már egy Luxemburgba bejelentett, LifeTree Holding S.a.r.l. nevű vállalkozás. A kézbesítési megbízottja pedig maga Farkas József.  • Bérelnék
  • Bankszámla