Már szlovák rendőrök is védik a magyar határt

2015.10.20. 21:35 Módosítva: 2015.10.20. 21:38

Este megérkezett az az ötven szlovák rendőr Szegedre, akik a magyar-szerb határon őrizetében segítenek majd be. A Szlovákiából érkezett rendőröket, akik szlovák rendőrségi autókat is magukkal hoztak az akcióra, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában szállásolják majd el. 

A szlovák egység parancsnoka  Borbély Péter őrnagy, akinek már eligazítást is tartott a magyar Készenléti Rendőrség helyi vezetője.

A Visegrádi országok a múlt heti csúcstalálkozó után katonai és rendőri segítséget ajánlottak fel Magyarország déli határának védelmére. Csehország múlt hét szerdán 21 katonát küldött a migránsválsággal kapcsolatban szervezett Balaton 2015 hadgyakorlatra, és 50 cseh rendőr is érkezik. Szlovákia pedig 30 katonával és 50 rendőrrel járul hozzá Magyarország déli határának őrzéséhez.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Lengyelország október elején az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) missziója keretében egy helikoptert küldött nyolcfős személyzettel és egy összekötő tiszttel a magyar-horvát határra, október 15-én pedig bejelentették, hogy 50-60 fős kontingenst küldenek még idén ők is.