V. kerületi ingatlanügy: meditációval spórolhatnak ötmillióért hatvanat

2015.10.27. 14:02

Az égvilágon semmi se változott az V. kerületben, csak egy ideig szünetelt az önkormányzati ingatlanok szétlopása

– mondta az Indexnek Juhász Péter, az Együtt politikusa, aki tavaly óriási botrányt kavart a Belváros ingatlanügyei miatt.

Juhász szerint az önkormányzat egy újabb, szerinte gyanús ügyletet hagyott jóvá a közelmúltban. A belvárosi önkormányzat pályázaton kívül bérbe adott a Parlamenttől néhány száz méterre egy 840 négyzetméteres ingatlanegyüttest, amit most, alig félévnyi bérlet után 60 millióval olcsóbban vehet meg az eddigi bérlő.

Közérdek a meditáció

A Collina DM Kft. meditációs és rekreációs központ létesítése címén mentesült az Alkotmány utca 21. alatti helyiségek pályáztatása alól, mivel az önkormányzat szerint közérdek a meditációs központ létesítése.

A cég még egy hónapja sem bérelte az ingatlanokat, amikor első alkalommal vételi kérelmet nyújtott be. Akkor még valószínűleg túl korainak tűnt a kiárusítás az önkormányzatnak is, ezért a cégnek végül fél évet várnia kellett, hogy újabb kérelmet adjon be.

A 840 négyzetméteres ingatlancsoportot 215 millió forintra taksálta az önkormányzat, de miután a Collina DM birtokon belül volt, 60 millióval olcsóbban veheti meg azt. A 55 milliós árkedvezményhez csupán 758 ezer forintos havi bérleti díjat kellett fizetnie fél éven át, vagyis alig 5 millióért jutott ehhez a tetemes kedvezményhez.

„De ha az eredeti becsértéket nézzük, az is a nevetséges kategóriába sorolható, hiszen 250 ezer forintos négyzetméteráron nem lehet semmit venni az Alkotmány utcában. 150 millió forintért napi áron két 130 négyzetméter körüli lakás vásárolható ebben az utcában” – mondta Juhász Péter.

Tiltakozik az ellenzék

A képviselő-testület fideszes többsége az ellenzéki képviselők ellenállása dacára döntött az értékesítés mellett. Az önkormányzat ingatlangazdálkodása nem változott: egyszerűen kielégíti a vevői igényeket – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy szerinte méltányolható, amikor egy kisiparos megveszi a kisméretű üzlethelyiségét sokéves bérlet után, de az nem, ami ebben az esetben történt.

„Felszólítom tehát Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, ne írja alá a céggel az adásvételi szerződést, az önkormányzat pedig pályázat útján értékesítse az ingatlanokat, miután két különböző értékbecslés készült az ingatlanok árának megállapítására. Csak a vételár kedvezmény miatt 60 millió forint kár érné az önkormányzatot, ami ugyanúgy felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mint a még Rogán Antal által kiárusított ingatlanok ügye” – mondta Juhász, aki azt is beígérte, hogy amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter mégis aláírná a szerződést, újra az ügyészséghez fordul.

Amint a V. kerületi önkormányzat is reagál Juhász állításaira, frissítjük cikkünket.

Nagyon drága a kerületnek a saját ingatlan

Belvárosi Önkormányzat szerint Juhász Péter ismét szándékosan ferdíti el a tényeket, ahogy azt eddig is tette saját érdekeinek elérése céljából, szándékosan vezeti félre téves adatokkal a médiát.

Az önkormányzat közleményében azt hangoztatta, hogy az Alkotmány u. 21. egy olyan leromlott állapotú ingatan, amely üresen áll évek óta és az alapvető felújítását tekintve több mint 100 millió forintot kellett volna ráköltenie Belváros Önkormányzatának. Fontos megjegyezni, hogy nem lakásokról van szó, hanem helyiségekről, amelyeket ha bármilyen érdemi tevékenységre kívánnánk hasznosítani, ennek az összegnek a többszörösét is rá kellene költeni.

Az eladással nemcsak egyszeri bevételhez jut az önkormányzat, de éves szinten több millió forint realizálódik majd akár iparűzési adó vagy az építményadó eredményeként. A Collina Dm Kft. már 2014 őszén jelezte bérbevételi szándékát. Az ingatlant rekreációs tevékenység céljából bérelte ki a Kft, a bérleti szerződés megkötését követően a bérleti díjat havi rendszerességgel fizette. Az ingatlan fenntartása az elmúlt 5 évben 10 millió forint költséget jelentett az önkormányzatnak.