Elmaradt Bell-tudósítás: az MTVA a nemzetközi sztenderdekre fogja

4O5A2186
2015.10.29. 19:20

Az évente 80 milliárd forint közpénzből működő állami közmédia csak a magyar külügyminiszter fél nappal későbbi reagálásával együtt számolt be Colleen Bell amerikai nagykövet Magyarországot érintő bírálatairól.

Szerdán még az este 11 órás Híradóban sem méltatták említésre az Egyesült Államok véleményét kifejtő diplomata beszédét. De talán még érdekesebb, hogy miközben az összes nagy internetes hírportálon vezetőhelyre került a beszéd, a nemzeti hírügynökség is negligálta az Corvinus Egyetemen tartott eseményt. Az MTI Bell helyette popzenei turnéról, népművészeit tárlatról és hasonlókról adott ki híreket.

A beszámolót akkor sem pótolták, amikor az Index röviddel szerda éjfél után külön cikkben hívta fel a figyelmet az elmaradásra.

A MTVA sajtóosztálya egy teljes nappal később magyarázkodásra szánta el magát. A sajtóosztály a Facebookon hozta nyilvánosságra a Népszabadságnak adott válaszait.

Ebben azt állítják, nem is gondolták, hogy fontos lehet az esemény, hiszen Colleen Bell korábban nem nyilatkozott érdekeseket.

Bell Corvinus Egyetemen elhangzott beszédével kapcsolatban

a közmédia az előző nap a rendezvényről rendelkezésére álló információk alapján mérlegelte a tudósítás lehetséges hírértékét, s miután semmilyen jel nem utalt a magyar belpolitikával vagy más, egyéb releváns témában történő megnyilvánulásra, ezért sem az MTI, sem a közmédia híradója nem volt jelen az eseményen.

A jelek szerint a hírügyleteseknek nem tűnt fel, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége „Az amerikai-magyar viszony jelen állásáról” címet adta a több mint félórás beszédnek.

Az MTVA szerint később már nem lehetett mit tenni, hiába látták, hogy az internetes portálok egymás után teszik közzé a beszámolókat. Egy magára valamit adó hírügynökség nem dőlhet be mások híreinek.

Az esemény után több internetes portál is beszámolt a beszédről, melyet az MTI azért nem vett át, mert a hírügynökség - miként Ön is bizonyára tudja - a kiadás tényével hitelesíti az adott eseményről szóló híradást, ahogy azt a nemzetközi sztenderdek is megkívánják.

Persze az óvatosságnak is van határa. Különösen, mert a nagykövetség a beszéd elhangzása után alig néhány perccel a teljes szöveget kitette honlapjára.