A nap sorosozója Orbán Viktor

2015.10.30. 08:33 Módosítva: 2015.10.30. 20:07

Európa még mindig csak vitatkozik, és nem fogadja el Magyarország álláspontját, miközben naponta tízezrével érkeznek Európába ellenőrizetlenül emberek, mondta Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában beszélt a menekültáradat okairól, következményeiről és Soros Györgyről.

Orbán szerint zajlik ugyan egy vita az EU-ban a menekültválság megoldásáról, de azt mi nem értjük, hiszen másik időzónában élünk. Másik időzónában, mivel mi a magunk részéről már megoldottuk a problémát. Hozzátette, bár Magyarország a stabilitás szigete, azt látni kell, hogy a migránsok befogadásával saját belső konfliktusaik is bejutnak Európába, a terroristaveszélyről nem is beszélve.

A miniszterelnök szerint a menekültinváziót két dolog is segíti, motiválja. Az egyik a biznisz. Közvetlen életveszélyben nem lévő emberek özönlenek be Európába az embercsempészek hálózata miatt. A másik pedig azok az aktivisták, akik szerinte mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat. Ennek a legfőbb képviselője, támogatója, kiképzője pedig:

Soros György

Eközben Brüsszelben ülnek az aktivista gondolkodású emberek, akik csak papírokat tologatnak.

Orbán ismét megerősítette a kormány azon álláspontját, hogy Magyarország nem fogad visszatoloncolt menekülteket, mivel azok nem Magyarországon léptek az unióba, hanem Görögországban. Görögország pedig szerinte hiába mondja azt, hogy képes a határainak kontrollálására, ez a gyakorlatban nem igaz, ráadásul ott is érvényesül az „erős emberi jogi aktivista attitűd", ami nem megállítani akarja a menekültáradatot, hanem segíteni.

Orbán szerint a kvótarendszer nagy veszélyt jelent Európára, a tagállamokra. Jogtalan, ésszerűtlen és nem korrekt eljárás. Ráadásul nem is csak egy egyszeri eset lenne, hanem állandó jogintézménnyé válna a legújabb elképzelés szerint, amit végképp nem fogadhat el Magyarország. A következő időszak feladata, hogyan védhetjük meg Magyarországot ettől.

Szerinte egyre több európai kormány gondolja azt, amit a magyar kormány:

A határ az nem egy rossz dolog, a határnak nem nyitva kell lennie, a határnak ellenőrzöttnek kell lennie.

Orbán szerint Európában már nem lehet szabadon beszélni, nem lehet kiejteni például azt a szót, hogy kerítés. És nem azért, mert az osztrák kancellár nem ismeri ezt a szót, vagy a hangképző szervei lebénultak volna. Hanem egy olyan véleményklíma, véleménynyomás alakult ki, amivel szemben a politikusok nem mernek egy másik koncepció mentén megszólalni.

Európa lelkiismereti problémát csinál egy olyan kérdésből, amiből a világon sehol nem csinálnak azt. A határok azért vannak, hogy akik azon belül vannak, azok biztonságát garantálni lehessen. Ha mi a felét megtennénk annak, amit Amerika megtesz, akkor a keresztvizet is leszednék rólunk, mondta a miniszterelnök azután, hogy a riporter rákérdezett Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének kritikus beszédére.