A Fidesz megtalálta Orbán ellenpontját: Soros Györgyöt

2015.11.02. 14:22
Soros György jobban tenné, ha máshol kereskedne! Ezt üzente a parlamentben Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető az amerikai üzletembernek, aki szerinte anyagi érdekek miatt támogatja a menekültkvótát. Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke tett rá egy lapáttal. Szerinte két egymással ellentétes álláspont létezik meg menekültügyben: Orbán Viktor és Soros György véleménye.

Egy szóviccet rejtett el Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a hétfői napirendi felszólalásának címében. „Európa a soros?” – kérdezte Kósa, ám a parlamenti beszédéből gyorsan kiderült, esze ágában sincs viccelni Soros Györggyel.

Kósa szerint fontos kérdésre kaptunk választ a hétvégén. Kiderült ugyanis, hogy az Európai Bizottság által ajánlott, Angela Merkel által sürgetett menekültkvóták mögött kik állnak, „milyen erők”. Kósa Soros György amerikai üzletember hétvégi nyilatkozatára célzott, amelyben Soros jelezte, hogy a betelepítési kvótát támogatja, egyetért vele, és szerinte erre hosszú időn keresztül szüksége lesz Európának.


A Fidesz-frakcióvezető szerint ugyan senki nem kérdezte Soros véleményét, ám ő elmondta, hogy szerinte évi 1 millió embernek kellene bevándorolni Európába, és ezeknek a bevándorlóknak 4 és fél millió forintnak megfelelő összeget is adni kellene.

Ezen annyira felhúzta magát Kósa, hogy azt üzente:

Soros György jobban tenné, ha máshol kereskedne!

Szerinte az üzletember azt szeretné, ha az európai tagállamok elvinnék a balhét a menekültválságért, és még kötvényeket is vennének, ha nincs pénzük a bevándorlók befogadására. Magyarország viszont harcolni fog a kvóta ellen, és a Fidesz meg fogja védeni az országot.

Orbán ellenpontja Soros György

A kormány álláspontja csak ezután következett. Rogán Antal miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke pedig pontosan ott folytatta, ahol párttársa abbahagyta. Szerinte két különböző álláspont létezik ma a menekülthelyzettel kapcsolatban.

  1. Orbán Viktoré, amely szerint a külső határokat meg kell védeni.
  2. Soros Györgyé, aki kvótarendszerrel fogadná be a menekülteket.

Rogán szerint ha az EU életbe lépteti a Juncker-képletet (ez alapján osztanák el majd a menekülteket), akkor Magyarországra évi 13 200 ember jutna. A családegyesítési szabályok miatt a miniszter szerint ez a szám tovább nőne, és így öt év alatt egy szegednyi ember érkezne az országba. 


Amit a magyar kormány nem akar hagyni. Az Európai Bíróságon ezért megtámadja Magyarország a kvótarendszert, ami Rogán szerint azért is rossz, mert „meghívót jelent a migránsok számára”. Bár a pereskedés a kormány döntése, a dologhoz a kormány szeretné megszerezni a parlament és az emberek támogatását. Vagyis feltehetően lesz erről szavazás az Országgyűlésben, és valamilyen formában kikérik az emberek véleményét is.

Már a múlt heti Fidesz-közlemények és Orbán Viktor pénteki megszólalásai alapján sejteni lehetett, hogy a Fidesz egyre nagyobb össztűz alá veszi Soros Györgyöt. A kormányfő a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a „migránsözönt” olyanok is segítik, akik „mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat”. E nyugati gondolkodásmódot és aktivistahálózatot talán Soros György neve fémjelzi a legerősebben – vélte a miniszterelnök.

Az ellenzék saját témáit ütötte


Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József a szegénységről beszélt, és fizetésemelést sürgetett. „Orbán Viktor fejezze be a pazarlást, fejezze be az urizálást” – üzente. Tóbiás elítélte, hogy a kormánypártiak leszavazták a népjóléti bizottságban a gyermekéhezés felszámolását célzó, nyolcpárti nemzeti minimum programot.

Az LMP-s Ikotity István a Türr István Képző és Kutató Intézet és az Országos Roma Önkormányzat tisztázatlan pénzfelhasználásáról beszélt. Szerinte uniós pénzeket pazaroltak el az állami intézménynél. Sürgette Farkas Flórián miniszterelnöki biztos távozását is, mert nincs szükség a tevékenységére. Kérjék végre számon, ne falazzanak neki! - szólított fel.

A jobbikos Vágó Sebestyén a szociális ágazatban dolgozók bérének emelését sürgette. Szerinte az szja-csökkentéssel, az adójóváírás megszüntetésével rosszul jártak a szociális dolgozók, akik a legrosszabb bérhelyzetben vannak így.