Nem sikerült a hatvani Fidesz-puccs

2015.11.06. 17:06
A hatvani Fidesz-szervezet nagy többséggel leváltotta a párt helyi választókerületi elnökét, Szabó Zsolt NFM-államtitkárt. A szeptemberi tisztújítás döntéseit azonban a napokban megsemmisítette a Fidesz ügyrendi bizottsága, így mivel „nem sikerült” a párt tisztújító kongresszusa előtt időre meghozni a személyi döntéseket, az országos vezetés megszűntnek nyilvánította az alapszervezetet.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szeptember közepén Pásztó mellett autóbalesetet szenvedett, egy elé kihajtó teherautóval karambolozott. Szabó több hétre kórházba került.

A hatvani Fideszen belüli ellenfelei napokon belül magukhoz ragadták a kezdeményezést, és távollétében összehívták a szervezet tisztújító közgyűlését.

Szabó kabinetfőnöke hiába próbálkozott azzal, hogy lezárta a Fidesz városi irodáját, a közgyűlést megtartották, és a résztvevők nagy többséggel leváltották az államtitkárt a választókerület éléről.

Szabó helyére Papp István önkormányzati képviselőt választották. Pappot támogatta a város jelenlegi fideszes polgármestere is, aki tavaly Szabó utódjaként lett Hatvan új kormánypárti vezetője, de gyorsan szakított Szabó örökségével, és eltávolította embereit a fontosabb posztokról.

Több mint egy hónap után, a napokban derült ki: hiába volt egyértelmű a döntés, a párt országos vezetése felülírta a történéseket.

Kubatov Gábor pártigazgató a héten a Hatvanonline.hu-n jelentette be, hogy a Fidesz ügyrendi bizottsága foglalkozott a hatvani szervezet közgyűlésével, és megállapította, hogy a szeptember 18-i összehívás több ponton alapszabály-ellenes volt. A szabálytalanságok miatt az ott hozott határozatokat is megsemmisítette.

Kubatov azt is hozzátette, hogy a bizottság határozatának további következményei is lettek. A hatvani szervezetet megszűntnek kell tekinteni, mert a Fidesz alapszabálya szerint „a helyi szervezet megszűnik, ha a tisztújító kongresszushoz kapcsolódóan az Országos Választmány által adott határidőn belül nem tartja meg tisztújítását”.

Papp István pénteken már le is tette a fegyvert. Nyílt levelet tett közzé, amelyben Szabó államtitkárt már újra választókerületi elnöknek szólítja.

A levélben azt írja: megdöbbenve értesültek arról, hogy az alapszervezet megszűnt, hiszen pont azért hívták össze Szabó kórházi tartózkodása idején a közgyűlést, mert ha várnak, tényleg kifutnak a választmány szabta határidőből. „Az ügyben minden érintett jóhiszeműen járt el, sajnos a helyi alapszervezet a Fidesz alapszabály értelmében, úgy látszik, nem volt menthető” – szögezte le Papp.