2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00 ÉLŐ
Németország 1
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

A helyükön vannak a városligeti fák?

D MTI20151011024
2015.11.09. 10:59

Hamarosan elindul a Városligetben a múzeumi negyed építése. Még az idén elkezdődnek két helyen a bontások, de amikor nagyüzemre vált a beruházás, egymás mellett hét-nyolc építési területen folynak majd a munkák.

A Liget projektért felelős Baán László miniszteri biztos többször is ígéretet tett arra, hogy a beruházók vigyáznak majd a fákra, különösen az értékes fajokra.

Ennek ellenére az is biztos, hogy a beruházások környékén számos fa fog áldozatul esni az építkezéseknek.

Zugló PM-es alpolgármestere szerint azonban a leendő faáldozatok száma és fajtája azért is bizonytalan, mert a Városliget fáit nyilvántartó térkép és lista, az úgynevezett fakataszter egyáltalán nem pontos.

Szabó Rebeka az Index kamerája előtt mesélt arról, hogy munkatársaival szúrópróbaszerűen csekkolták a listát, és rövid idő alatt számos hibára bukkantak. Rátaláltak olyan fafajták évtizedes példányaira a Közlekedési Múzeum környékén és a lebontásra ítélt Kertem szabadtéri szórakozóhely területén, amely egyáltalán nem szerepelt a nyilvántartásban, de sok helyen pedig nem sikerült meghatározni rendesen fák fajtáját, Szabó Rebeka a ligetben egészen mást talált, mint a kataszterben.

Szabó Rebeka: Hibás és hiányos a Liget fakatasztere

A kataszter szerint a ligetben 6358 fa található, a magassági átlaguk 11,6 méter. Itt lehet böngészni.

Gyűjtést rendeznek a hiányzó fákból

Városliget teljes körű fakataszterét  a Főkert készítette Városliget Zrt. megbízásából 2014-ben. Hasonló léptékű felmérés korábban még nem készült.

A Városliget Zrt. szerint a kataszter közzétételét követően több civil és szakmai szervezet jelezte, hogy a felmérés hiányos, mert abból néhány fa – a teljes faállomány néhány tized százaléka – vélhetően kimaradt. A Városliget Zrt. ezért arra kérte a Főkertet, hogy vizsgálja felül a fakatasztert, és ha abban tényleg hiányosságok mutatkoznak, akkor pótolja azokat. A Városliget Zrt. arra kér minden magánszemélyt és szervezetet, hogy amennyiben további hiányosságokat vél felfedezni a felmérésben, akkor jelezze azt a Főkertnek, így arra kéri Szabó Rebeka alpolgármestert is, hogy észrevételeit – ha azt még nem tette meg – juttassa el a felmérés készítőjének.