Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Beleugrik-e a majom a vízbe a Belvárosban?

2015.11.25. 10:46
170 millióért is vinnének egy belvárosi ingatlant azonnal, de az önkormányzat a kedvenc ügyvédi irodájának adná el inkább 78 millióért. Juhász Péter, az Együtt politikusa, belvárosi képviselője most vételi ajánlatot adott be az önkormányzathoz 130 millió forint értékben. Azt mondja, ha végül mégis 78-ért adják el a 237 nm-es Deák téri ingatlant, feljelenti a polgármestert.

Ez történt eddig:

  • Újabb ingatlanokat ad el az V. kerület, ezek közül az egyik egy Deák téri, 237 nm-es lakás, amit annak bérlője, a dr. Sándor ügyvédi iroda vehet meg. Az irodát vezető Sándor Sz. Zsolt ügyvéd gyakran dolgozik a Belvárosnak, most például az összes ingatlaneladást ők intéznek. Kivéve, amit nekik adna el az önkormányzat.
  • Az ingatlant az önkormányzat 2012-ben felbecsültette - akkor az ingatlanárak lent voltak - és arra jutottak, 154 millió az értéke, most 2015-ben azonban valamiért csak 112,5 millióra becsülték, és az önkormányzat saját rendelete miatt (aki egy évnél régebb óta bérlő, 30%-os kedvezménnyel veheti meg) végül 78,8 millióért adnák el azt az ügyvédi irodának.
  • Juhász Péter bejelentette, ha az önkormányzat aláírja a szerződést, feljelenti  Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert.
  • Ezután Juhász Péter meghirdette a nagy üzletet: vételi ajánlatot ad be az ingatlanra a felbecsült érték 100%-ára, majd meghirdeti a piacon drágábban, valódi piaci áron. A különbözetről, a nyereség sorsáról pedig majd azok döntenek, akik jelentkeztek az akciójára, és pénzt ajánlottak fel befektetésféleképpen az akciójára.
12299177 971152116290605 9176663083282549782 n.png
Fotó: Juhász Péter / Együtt / Facebook

Ez történt most:

  • Juhász végül szerda reggel vételi ajánlatot tett a Deák téri ingatlanra 130 millió forint értékben, „miután kiderült, hogy a duplájáért is olcsó" − írja.
  • Hozzáteszi, hogy kedden feladott egy hirdetést a lakásra 170 millióért. „46 telefonhívás érkezett érdeklődőktől. Volt aki maga, volt aki ügyfelének szerette volna megvenni azonnal, alku nélkül, ennyiért. Kiderült, hogy még a dupla árért is olcsónak számít".
  • „Vagy eladják neki (dr. Sándor ügyvédi iroda - szerk.) továbbra is a töredék áron, amivel egyértelműen a hűtlen kezelést követnek el, vagy kiírják végre pályázatra, hogy a legjobb ajánlatot tevő vihesse el ezt a "csodát". (Több ingatlanos ezt a szót használta a lakás leírására)" − írja Juhász Péter.
  • Böröcz László alpolgármester igyekezett megmagyarázni a mi miért történhetett úgy, ahogy történt. Azt állította, hogy az önkormányzatot törvény kötelezi arra, hogy csak a bérlőnek adhatják el a lakást, és csak annyiért, amennyiről az értékbecslés szól.
  • Juhász szerint ez, duplán hazugság: másfél hete adta el Belváros-Lipótváros önkormányzata az egyik ingatlanát a XIII. kerületnek 4,2 millió forintért úgy, hogy az értékbecslés 3,5 millióról szólt. Akkor a testületi ülésen a fideszes képviselők is örültek, hogy milyen jó árat értek el. Juhász szerint a vagyon törvény is cáfolja az önkormányzatot, hiszen előírja, hogy kizárólag versenyeztetés útján adható el nemzeti vagyon. A Deák téri ingatlan esetében nem volt pályázat. Sándor Sz. Zsolt ügyvédi irodája nem versenyzett senkivel, mert csak ő adhatott be vételi ajánlatot.

Önkormányzat: Juhász egy straumann!

Juhász Péter az állítja, hogy több mint 130 millió forinttal rendelkezik, azonban a pénz eredetéről semmi nem lehet tudni. Felmerül a gyanú tehát, hogy Juhász Péter más gazdasági társaságok, szereplők érdekeit képviseli, Juhász Péter nem más, mint egy straumann! - áll a belvárosi önkormányzat közleményében.

Eszerint jogilag nincs lehetőség ajánlatvételi kérelmet beadni egy bérlővel terhelt ingatlanra. Bérlővel terhelt ingatlan esetén sem az állam, sem az önkormányzat nem adhatja drágábban az ingatlant a forgalmi értékénél, mivel a törvény minden esetben a bérlőt védi.

Ezek tükrében a Juhász Péter által beadott vételi ajánlat jogilag értelmezhetetlen."