Nem dzsihadistákat foghatott el a TEK, hiába ködösítettek

2015.11.25. 11:25 Módosítva: 2015.11.25. 13:03
Nem iszlamisták voltak a Hajdu Jánosék által elfogott állítólagos szélsőségesek, akiknél a keddi bejelentés szerint fegyvereket, bombákat találtak. Az egyik akció négy gyanúsítottjából csak egynek az előzetesbe helyezése merült fel, de szerdán a bíróság ezt is elutasította, mindenki szabadlábon védekezhet. A másik TEK-es akcióban elfogottakkal szemben pedig még csak nem is merült fel terrorgyanú, csak lőfegyverrel való visszaélés, ők viszont előzetesben vannak már hétfő óta.

A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek, de nem konkretizálták, miféle szélsőséges nézetekről van szó, és ezt nem is akarták kommentálni. 

DSC 2827
Fotó: Szémann Tamás

Sokan természetesen rögtön arra asszociáltak, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és a TEK egyáltalán nem sietett eloszlatni ezt a gyanút: a Terrorelhárítási Központ például arról beszélt, hogy a november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták a felderítő tevékenységüket, és hogy az egyik akciónak nemzetközi szála is van. Az Index azonban biztonsági forrásokból már szerda reggel úgy értesült, hogy

a két elfogás egyikében sem foghatott a TEK dzsihadista terroristát, hiába ködösítettek.
 

Négyből csak egy kerülhetett volna előzetesbe

Hajdu János, a TEK vezetője kedden este az ATV műsorában az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap az egyik akcióban két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el. A TEK vezetője nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. A külföldiek nemzetiségét a hatóságok már ismerik, de Hajdu azt nem árulta el, azt viszont igen, hogy ketten közülük magyarok, ketten nem.

Azt viszont elmondta, hogy abban az autóban, amiben az elfogottak ültek, robbanóanyag volt. Ezután házkutatást is tartott a TEK, amelynek során több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy "bombalaboratóriumban". Az elfogottak régóta a TEK "látókörében voltak", de vélhetően ők is szélsőséges eszméket vallották, de nem biztos, hogy a robbanószerkezeteket ők maguk akarták felhasználni. "Nagyon az ügy elején vagyunk" - mondta ekkor Hajdu.

Úgy tudjuk, hogy azokat a gyanúsítottakat, akiket nemzetközi terrorizmussal hoz összefüggésbe Hajdu, a Budaörsi úton fogták el vasárnap dél és egy óra között. Sokatmondó ugyanakkor, hogy információnk szerint 

a négy elfogott ember közül csak az egyik gyanúsított esetében indítványozta az ügyészség az előzetes letartóztatást lőfegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt, míg a többiekében nem. 
 

Ráadásul ha felmerült volna legalább az a gyanú, hogy valamiféle bűnszervezetről lenne szó, akkor nem csak egy embert akarna az ügyészség előzetesben látni. A jelek tehát egyelőre arra mutatnak, hogy még ez sem merült fel. Az ügyészség egyelőre nem kívánta kommentálni az értesülésünket. Hivatalos forrásból azonban úgy tudjuk, hogy

végül a négy gyanúsított közül egyiket sem helyezték előzetes letartóztatásba, az erre vonatkozó indítványt szerdán a bíróság elutasította. Vagyis mind a négy állítólagos szélsőséges szabadlábon védekezhet. Az ügyészség fellebbezett.

Ha valaki nem kerül előzetesbe, az azt jelenti, hogy a bíróság nem látja megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, tanúk befolyásolása és egyéb veszélyeket sem. Mivel egy terrorgyanúnál jóval kisebb súlyú esetben is gyakori, hogy a gyanúsított előzetesbe kerül, a valóságban a nagy TEK-es elfogás mögött is egy elég jelentéktelen ügy rejtőzhet.

Nincs terrorgyanú

Ezen kívül szombaton volt még egy másik elfogás, amiről Hajdu szintén kedden beszélt. Abban az elfogásban a gyanúsítottak autójában sorozatlövő fegyvereket, házilag készített hangtompítókat találtak. Ebben az ügyben Hajdu János szavai szerint nem merült fel nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos szál, a két elfogott állampolgár magyar, akiket korábban a TEK megfigyelt. 

Úgy tudjuk, a szombati ügyben így nem is a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el, amelynek egy esetleges terrorgyanú esetén kellene, hanem a BRFK Kiemelt Ügyek Osztálya, és az a két elfogott magyar állampolgár előzetesbe került.

Nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak – mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai, zárt ülése után. Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s, és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselők is elmondták: az ügy részletei minősített adatok, s még tartanak az elemzések. Ugyanakkor Szél, Mirkóczki és Németh arról beszélt, hogy valós fenyegetettségen alapuló, komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, s ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek. 

Terrorista nemterrorista

Nem ez az első eset, hogy a TEK nagy bejelentést tesz, aztán kiderül, máshogy vannak a dolgok.

Szeptember 16-án az M1 azt állította, hogy "meg nem erősített források" szerint a rendőrség elfogott egy "azonosított terroristát". A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe.

A TEK szerint a férfi a Tabligh Dzsamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja volt, amely szerintük terroristák számára szolgál fedőszervezetül. A férfire - akit Orbán Viktor is később terroristának bélyegzett - azonban sehogy sem sikerült rábizonyítani, hogy terrorista, ugyanis a Tabligh Dzsamaat egyetlen terrorszervezet-listán sem szerepel, ellenben 150 országban, 80 millió taggal legálisan működik

Volt azért valódi elfogás

De a TEK-nek azért nemcsak mellényúlásai voltak, tavaly novemberben és idén januárban két tizenéves francia fiút és egy marokkói származású holland lányt szedtek le Kelebiánál a vonatról. A holland lányról például kiderült, hogy régóta látogatott már olyan oldalakat, amelyeket szélsőséges iszlámista propagandát hirdettek és ezeken keresztül toboroztak a közel-keleti terrorcsoportok.  Azonban úgy tudjuk, 

ezekben az esetekben sem a TEK saját maga derítette fel, hogy potenciális terroristákról lehet szó, külföldi szolgálatoktól kapott információ alapján intézkedtek.

Az említett lány valószínűleg valamelyik Iszlám Állam ellenőrzött szíriai nagyvárosba tartott, és kész lett volna terrorcselekményeket elkövetni. Hajdu János megjegyezte, hogy feltehetőleg ezek nem elszigetelt esetek voltak – felmerül viszont a kérdés, hogy hányan utaznak Magyarországon keresztül Szíriába úgy, hogy nem kapja el őket a TEK, az elfogásokat ugyanis mindig büszkén bejelentik a sajtóban.   • Hírek
  • Csok