Márk
13 °C
28 °C

Egy MSZP-s előre kiakadt, pedig csak most jön a kongresszus

4O5A5389
2015.11.28. 07:59
Országos kongresszust tart szombaton az MSZP, amely több ponton módosítja a párt alapszabályát. Korábban Tóbiás József pártelnök komolyabb változásokat akart elfogadtatni, ám kénytelen volt meghátrálni. Egyre elégedetlenebbek ugyanis az MSZP-sek, a héten már akadt megyei MSZP-s vezető, aki kiakadt. És le is írta.

Arra a következtetésre jutottam, hogy a mostani országos vezetésünk nem alkalmas arra, hogy ezt a pártot a jelenlegi helyzetéből kimozdítsa.

Így kezdődik az a keserű levél, amelyet Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke küldött szét csütörtökön a párt elnökségének. A nem a nyilvánosságnak szánt, ám az Indexhez is eljutott levélben Király élesen támadja Tóbiás Józsefet és a pártelnökséget.

Nem értitek a párt jelenlegi működését, helyzetét, jövőbeni lehetőségeit

- így szól például Király egyik cseppet sem bizakodó véleménye az elnökségi tagok képességeiről. Király a levélben jelzi azt is, hogy sajnálja, hogy "a kongresszus előtti zaklatott időszakban az elnökség tagjai közül többen nem tudták higgadtan kezelni, ha nem értettünk egyet elképzeléseikkel". 

Király Józsefet a pártban Mesterházy Attilához lojális megyei elnökként könyvelik el. Kritikája éppen ezért nem lephette meg a pártvezetést, a Mesterházyhoz közel álló megyei vezetők, maga Király is, már régóta bírálják Tóbiást párton belül. 

Az írásnak azonban külön jelentőséget ad, hogy a szocialisták országos kongresszust tartanak szombaton Budapesten. Király a levelében meg is említi, hogy "méltatlannak" tartja, hogy nem tudnak rendesen felkészülni a kongresszusra, mert nem kapnak a tagok információt a menetrendről, és a kongresszus üzenetével sem ért egyet.

Pedig a kongresszus nem a tisztújításról, a pozíciók elosztásáról dönt, csupán az alapszabályt módosítják, ám az előbbi levél is jelzi, hogy az eddig mélyben rejlő indulatok könnyen kitörhetnek többekből.

Indulatok márpedig vannak

Az MSZP-ben az elmúlt évtizedek tanulsága alapján rendszerint annyi a névtelenül nyilatkozgató elégedetlen szocialista, ahány párttag csak van. Az elmúlt hetekben azonban több MSZP-s nyíltan is kritizálta Tóbiás József tevékenységét.

Nem meglepő tehát, hogy az elmúlt hónapokban már sok MSZP-s a tisztújításról, az esetleges új elnökről beszélt. A héten már az is elterjedt (Tóbiás párton belüli kritikusai elterjesztették), hogy az elnökség több tagja lemondhat most a kongresszuson. Öt tag lemondása után pedig jön az automatikus tisztújítás.

De ennek kisebb az esélye, valószínűbb, hogy a kongresszus elfogadja a Borsod megyeieknek azt a javaslatát, miszerint kezdjék meg jövő év elején a teljes tisztújítást. Ha január végén elkezdik felmenő rendszerben (alulról felfelé minden helyi szervezet vezetőket választ), akkor április végén, május elején állhat fel az új elnökség.

De miazistenről szól akkor a mostani kongresszus?

Tóbiás Józsefnek két fontos célja volt a kongresszussal, és ebből egyik sem teljesül maradéktalanul.

  1. Egyrészt Tóbiás be akarta emelni az alapszabályba az előválasztás intézményét. Tavaly meg is hirdette, hogy 2017 az előválasztás éve lesz, a párt nyit a szavazók felé, így választják majd ki a jelölteket 2018-ra. A dolognak azonban különböző okok miatt elég sok ellenzője akadt, így az előválasztás csupán lehetőségként kerül be a dokumentumba. Vagyis hogy ha esetleg netalántán úgy adódik, akkor bizonyos választókerületekben lehet majd előválasztás.
  2. Tóbiás azt is szerette volna, ha a választmány átalakul és lényegében a 106 választókerületi felelős alkotja. Ez a dolog is felhígult azonban, a kongresszus elé olyan tervezet kerül, amely szerint a választmányba ugyan bekerülnek a választókerületi vezetők, de ugyanúgy megmaradnak a megyei képviselők, tagozatok, miegymás.

A kongresszus deklarált kitűzött célja amúgy Budai Bernadett pártszóvivő szerint az, 

hogy a kormányt szembesítsék a valósággal.

Ez a gyakorlatban úgy fog történni, hogy az MSZP hat munkacsoportot alakít, amelyet szekciónak nevezett el. Ezek a szekciók olyan témákkal foglalkoznak, mint a fizetésemelés, a földkérdés, a szociális kérdések, a rezsi, a társadalmi részvétel és a főváros jövője. A szekcióknak eredetileg egy-egy vezetője lett volna, de többen felháborodtak, hogy közöttük nincsen nő, így minden szekció kapott egy női társvezetőt is. Nos, így szembesíti az MSZP a kormányt a valósággal.

Új székhely: egy rácsok mögötti iroda

A kongresszus egy olyan szimbolikus döntést is hoz, amely formaság, mégis jól jelzi, hová jutott a párt 2015 végére. Mivel az MSZP árulja a Jókai utcai székházát, egy Erzsébet körúti apró, lerácsozott ablakú MSZP-iroda lesz a párt székhelye.