Ervin
14 °C
21 °C

Lecserélte az MSZP a szegfűt

2015.11.28. 16:06
"Mérföldkő a párt történetében", "kurvanagy semmi" - ezt a két szocialista értékelést is hallottuk az MSZP szombati kongresszusáról, ahol módosították a párt alapszabályát. Tóbiás József pártelnök bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtésbe kezd a fizetésemelésekért, de ami jobban érdekelte a tagokat: jövő júniusban tartják a következő a tisztújítást. Kongresszus szekciókkal és felkiáltójelekkel.

Az MSZP a szombati kongresszusán lecserélte a jól bevált szegfűt, és - ideiglenesen - új szimbóluma a felkiáltójel lett. Felkiáltó jelet rajzoltak a szórólapokra, szekciós meghívókra, felkiáltójeles köpenyben vonultak a párttagok, és felkiáltójellel erősítettek rá, hogy Fizetésemelést! akar a párt.

Annyira eluralkodott a felkiáltójel-mánia, hogy a teremben háttérként

a fehér háttérre egy fehér felkiáltójelet vetítettek ki.

Komolyan. Így egy nagy fehér lap, vagyis egy üres háttér látszott csak összességében, de ha jobban megnézte az ember és hunyorított, - amire bőven volt idő Tóbiás József egyórás beszéde alatt -, akkor kiugrott ám a fehér felkiáltójel a fehér háttérből.

A felkiáltójelek árnyékában az MSZP a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többségével módosította a párt alapszabályát. Mint azt megírtuk, a pártelnök korábban keményebb változásokat akart keresztül verni a párton, de Tóbiás József a kritikusai miatt végül kénytelen volt meghátrálni. Az új alapszabályba azért bekerült az előválasztás lehetséges jelöltállítási eszközeként, és a választmány struktúrája is némileg átalakul majd.

A kongresszus értelmét a jelenlévők elég vegyesen ítélték meg. Ilyen értékeléseket hallottunk a kongresszus közben:

  • Mérföldkő, egy új korszak kezdete. (Tóbiás József)
  • Az MSZP eddig csontváz volt, most izmot kapott. (Tóbiás-párti szocialista)
  • Túléltük, a jövő évi tisztújítás lesz a lényeg. (Szkeptikus MSZP-s képviselő)
  • A kurvanagy semmi történt, az történt. (Pártvezetéssel erősen kritikus képviselő).

Hogy a belső ellenzéki képviselő értékelésében is van némi igazság, jól jelzi, hogy Tóbiás József kongresszusi szavazást követő beszéde nem igazán hemzsegett a konkrétumoktól. Tóbiás ugyanis egy órán keresztül azt ragozta, hogy Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely "zsákutcába vezette az országot", a szocialista párt küldetése pedig, hogy kivezesse az országot ebből a zsákutcából. Amit tényszerűen megtudtunk:

az MSZP országos aláírásgyűjtésbe kezd a fizetésemelésért.

Az aláírásgyűjtésre azért van szükség - ezt Komjáthi Imre elnökségi tag fejtette ki Tóbiás beszédét megszakítva lábjegyzetként -, mert "a szegénységnek nincs romantikája", "a pénzt a népnek kell adni", "a szomorúság gyorsabban öl, mint a bacilus", "Magyarország a szomorú lelkek hazája".

Az MSZP  a dolog fontosságát azzal is jelezte, hogy külön munkacsoportot, vagyis szekciót is alapított a kérdésről, és zárt ajtók között a 600. teremben meg is vitatták a dolgot. (Emellett amúgy volt még öt szekció, részletek ebben a cikkben.)

De ami a lényeg

Tóbiás azt is bejelentette, hogy a párt tisztújító kongresszusa jövő júniusban lesz. Ami azt jelenti, hogy már kora tavasszal megkezdődik a helyezkedés a pártban, és az alulról felfelé zajló tisztújítás.

Ez utóbbi bejelentés izgatta a legtöbb jelenlévőt, hiszen a következő kongresszuson megválasztott vezetők kezébe fontos hatalom kerül: ők készítik fel a pártot a következő választásra, és ők állítják össze ugyebár a 2018-as jelöltlistákat. Kérdés, hogy Tóbiásnak sikerül-e megtartania az elnöki pozícióját. Hogy a pártelnököt kritizálóknak sikerül-e átvenniük a hatalmat? Akarja-e valaki jövőre komolyan az előválasztást?

Vagyis az MSZP szimbóluma azon a kongresszuson felkiáltójel helyett inkább a kérdőjel lehet majd.