21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Tömeges felmondás Budapest legjobb kórházában

2015.12.02. 09:57 Módosítva: 2015.12.02. 20:21
A Szent Imrében dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Az altatás és fájdalomcsillapítás mellett az életveszélyes betegeket kezelő orvosok inkább külföldre mennek: szaktudásuk egész Európában hiány, csak tőlünk nyugatabbra az itthoni bérük három-négyszeresét is megkereshetik. A Szent Imrében pedig közben beláthatatlan időre csúsznak el műtétek, pedig ez az a hely, amiről néhány évvel ezelőttig a betegektől és az ott dolgozóktól sem lehetett rosszat hallani. A kórház közleménye szerint novemberben nem maradtak el műtétek.

Akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak, értesült több forrásból Index.

Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást/fájdalomcsillapítást/érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. Ha valaki életveszélyes állapotban kerül kórházba, azt általában hivatalos nevén aneszteziológus és intenzív terapeuta veszi kezelésbe. 

Információnk szerint a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni.

Ráadásul az egyik kórházi forrásunk szerint nemcsak az aneszteziológusok mennek el Budapest egyik, de talán legjobbnak tartott közkórházából, hanem több osztályon megfigyelhető, hogy kevesebb dolgozó jut egy betegre, mint korábban. 

Külföldön négyszer annyit keresnek

Nem könnyű hat aneszteziológust találni a magyar piacon, bármennyire is létfontosságú a szerepük egy kórházban. Az okok nem túl bonyolultak:

  • még az orvosok között is alacsony az átlagfizetésük
  • megterhelő a munka
  • óriási a felelősség
  • nehezen lehet előre tervezni

Az aneszteziológusok csak ügyeleteket visznek, előre meghatározott óraszámban. Hogy éppen hány orvosra van szükség, az attól függ, mennyi beteget fogad a kórház, hány műtét van az adott időszakra betervezve. 

Aneszteziológusból lényegében egész Európában hiány van, ezért a magyar szakemberek erről a területről sokszor inkább külföldön vállalnak munkát háromszor-négyszer annyiért, mint itthon. 

Az aneszteziológiai osztályokon mindig is nagy volt a fluktuáció, a Szent Imrében történő exodus azonban nagyon durva. A kórház szinte minden létező, szakvizsgával rendelkező aneszteziológust próbál összeszedni, de 

az, hogy egyszerre felállt az osztály háromnegyede, azt az érzés kelti, hogy semmiképpen se menjünk oda dolgozni

– magyarázta az Indexnek egy másik budapesti kórházban dolgozó szakorvos, akit hívtak ügyelni a Szent Imrébe, de inkább nem ment. 

Úgy tudjuk, hogy a nyolcból hat orvos felmondása összefüggésben van azzal, hogy néhány hete távozott az osztály éléről Fejér Csaba, aki a kórház honlapján még mindig osztályvezetőként szerepel. Információink szerint Fejér nem teljesen önszántából mondott fel, hanem állítólag a kórház vezetésének nyomására távozott. Az utána felálló dolgozók pedig úgy érezték, hogy nincsenek megfelelő anyagi és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez. 

Az egyik kórházban dolgozó forrásunk szerint azért is állt fel az aneszteziológusok háromnegyede, mert már a felmondás előtt is nagyjából fele annyian voltak, mint amennyien kellettek volna az osztályra. 

Budapesti aneszteziológusok között az a pletyka is terjed, hogy a megmaradt két emberrel nem bírják az ügyeleteket, ezért előfordult az elmúlt hetekben, hogy olyan ember végzett műtéti altatást, akinek még nincs meg az altatóorvosi szakvizsgája. 

A kórház működésére rálátó forrásunk szerint viszont nem hiszi, hogy a kórház vezetése meg meri kockáztatni, hogy aneszteziológus szakasszisztens vagy szakvizsgával nem rendelkező ember altasson,

mert ez bűncselekmény, amiért börtönbüntetés is járhat.

Függetlenül attól, hogy rendben lement-e a műtét, vagy sem. Kedd délután megkérdeztük a kórház főigazgatóságától és az orvosigazgatótól, hogy mi az oka a tömeges felmondásnak, valamint hogy van-e elég aneszteziológus a kórház alkalmazásában. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Tavaly a szülészeten voltak botrányos felmondások 

A Szent Imre Budapest egyik legnagyobb múltú kórháza, a XIX. században a helyén már gyógyüdülő működött, kórházként 1950-ben nyitott meg a Fővárosi Tanács Tétényi úti Kórháza néven. A hetvenes-nyolcvanas években több más kórházak osztályait is beleolvasztották, a rendszerváltás idejére a dél-budai intézmény már 2200 embert foglalkoztatott, írja a kórház honlapja

A kilencvenes években több szárnyat bezártak, folyamatosan csökkent az intézmény befogadóképessége, jelenleg 678 ággyal működik. A kórház a budapesti közkórházak között kifejezetten jó hírnevűnek számít, bár tavaly is voltak tömeges felmondások a szülészek között. Akkor azért, mert a vezetés váratlanul nem hosszabbította meg a természetes szülést segítő Vass Gabriella szerződését. A bábáért ezután szót emelt Böjte Csaba, Hernádi Judit vagy például Novák Péter, a fővárosban pedig kismamák és kispapák tüntettek érte

UPDATE 16:25

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki a Szent Imre kórház, amelyben azt írják, hogy

  • Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt vezető főorvos 2015. november 1-én távozott kikérés alapján, áthelyezéssel. Pályázatot írtak ki a pozícióra, aminek még nem járt le a határideje. Reményeik szerint január 1-től lesz főorvos az osztályon.
  • Novemberben hatan távoztak az osztályról, ketten áthelyezéssel, négyen felmondással
  • Az osztályon 20 orvosi státusz van, ebből jelenleg 15-öt töltenek be. (A közlemény arra nem tér ki, hogy ebből mennyi az aneszteziológus szakorvos.)
  • A kórházban novemberben nem maradtak el műtétek, a várólisták átlagos hossza nem nőtt.