Csepreghy: Az Európai Bizottság egy aktív pártpolitikus cégét finanszírozza

2015.12.08. 21:02 Módosítva: 2015.12.08. 21:17

Az Európai Bizottság egy Magyarországon aktív pártpolitikus cégét finanszírozza, ez a politikus pedig saját pártjára költi a támogatást - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

Csepreghy Nándor arra reagált, hogy megírtuk: ismét elnyert egy brüsszeli pályázatot Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége.  Gyurcsány Ferenc cége ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja nagyjából 400 ezer euróért, vagyis 120 millió forintért, a cég már meg is kötötte a szerződést az Európai Bizottsággal. A kormány és a Fidesz korábban nagy erővel támadta az Altus brüsszeli megbízásait, Orbán pártfinanszírozási botránynak nevezte az ügyet. Úgy tűnik, az EB-t ez nem zavarta.

A cikkünkre reagáló Csepreghy szerint úgy tűnik, az Európai Bizottság nem tett le arról, hogy aktívan beavatkozzon egy uniós tagállam pártfinanszírozási kérdéseibe. Feltette a kérdést: milyen jogi alapon avatkozik be a bizottság. Firtatta azt is: mennyire él a kettős mérce a testület működésében, hiszen minden tagállamtól - mint mondta, teljesen jogosan - várja el, hogy a lehető legkörültekintőbben döntsön közpénzek felhasználásáról.

Ehhez képest ebben az esetben "az Európai Bizottság egy Magyarországon aktív pártpolitikus egyszemélyes cégét finanszírozza", ez a politikus pedig ebből a cégből származó bevételét pártja, egy ellenzéki párt finanszírozására fordítja - tette hozzá Csepreghy Nándor.

Szavai szerint a bizottság azzal nem oldotta meg ezt a kérdést, hogy "a Duna partjáról a Visztula partjára exportálta", sőt, ezt a lépést etikátlannak tartják az alakuló lengyel kormányzattal szemben. Emlékeztetett: Lengyelországban egy jobboldali politikai erő alakíthat kormányt, és - fűzte hozzá -, ameddig ez a kormányzat elfoglalja mandátumát, addig fejlesztéspolitikájának ellenőrzésére "egy baloldali párt kapott megbízást", ami szavai szerint példa nélküli.

Csepreghy Nándor úgy fogalmazott: az, hogy ez a kérdés napirenden van, újabb bizonyítéka annak, hogy az ellenzék "tele van korrupciós ügyekkel", és "meglepően sok korrupciós ügy kötődik az Európai Bizottság székhelyéhez, Brüsszelhez". Elegendő a Jobbik Kovács Béla-ügyére gondolni, amelyben "nagyon komoly pártfinanszírozási probléma merül fel", nem tudni, hogy honnan kap pénzt a Jobbik, és egy másik, ilyen típusú korrupciós eset az Altus-ügy, amelynél viszont lehet tudni, hogy honnan kap finanszírozást egy politikai csoportosulás - hangsúlyozta.