Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Újabb megbízást nyert Gyurcsány cége az Európai Bizottságtól

20140906 ellenallas napja 02
2015.12.08. 07:19 Módosítva: 2015.12.08. 18:26
Ismét elnyert egy brüsszeli pályázatot az Altus Zrt., értesült az Index. Gyurcsány Ferenc cége ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja nagyjából 400 ezer euróért, vagyis 120 millió forintért, a cég már meg is kötötte a szerződést az Európai Bizottsággal. A kormány és a Fidesz korábban nagy erővel támadta az Altus brüsszeli megbízásait, Orbán pártfinanszírozási botránynak nevezte az ügyet. Úgy tűnik, az EB-t ez nem zavarta.

Szűkszavú, angol nyelvű közleményben számolt be az Altus Zrt. a honlapján arról, hogy újabb megbízást nyert az Európai Bizottságtól. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és DK-elnök cégét korábban a Fidesz erősen támadta a brüsszeli megbízásaiért, Orbán Viktor és Lázár János nyilvánosan is tiltakozott ez ellen, így fontos fejlemény, hogy egy újabb pályázatot nyert el a cég.

A lengyelországi kohéziós politika vizsgálatáról kötött szerződést az Európai Bizottsággal az Altus Zrt.

– mondta az Indexnek Dobrev Klára, a cég vezérigazgatója, Gyurcsány Ferenc felesége. Az Altus feladata, hogy elemezze, hogy a lengyelországi operatív programok mennyiben járulnak hozzá az Európai Unió fejlesztéspolitikai céljaihoz a mostani, 2014–2020-as időszakban.

A munkát az Altus pályázaton nyerte el – mondta Dobrev, és

nagyságrendileg 400 ezer eurót, vagyis 120 millió forintot kap ezért a cég.

Az összeg annak az ötmillió eurós (másfél milliárd forintos) keretnek a része, amelyre három konzorcium pályázhat, hogy az összes uniós tagországban elemezze és értékelje a 2014 utáni időszak tervezési programjait és dokumentumait. Az egyik ilyen 11 nemzetközi cégből álló konzorciumot vezeti az Altus, és korábban már nyert szintén nagyjából 400 ezer eurót. 

A mostani szerződést novemberben kötötte meg az Altus, és jövő októberig tart a munka, az előkészítő megbeszélés már meg is volt Brüsszellel, mondta Dobrev. Az Altus által vezetett konzorciumban a partnerek között van a krakkói Jagiellonian University, illetve a PSDB nevű lengyel cég, feltehetően ők is részt vesznek a tanulmány készítésében.

Dobrev felkészült az újabb támadásokra

A kormány korábban a legmagasabb szinten foglalkozott az Altus brüsszeli megbízásával. A kormány és a Fidesz azt sérelmezte, hogy Gyurcsány cége akár a magyar fejlesztéspolitikát is monitorozhatja, illetve hogy Gyurcsány cégén keresztül az EB a DK-nak juttat pénzt. Orbán Viktor kormányfő májusban Strasbourgban például kijelentette, hogy „ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió”, még nem látott. Lázár János hivatalos levelet is írt, és tiltakozott az Altus szerződése ellen Brüsszelben.

Walter Deffaa, az Európai Bizottság regionális főigazgatója viszont májusban határozottan visszautasította azt a vádat, hogy a Bizottság a magyar pályázatok ellenőrzésére szerződött volna az Altusszal. A cég eközben több fideszes politikus ellen is pert indított valótlan állításaikat kifogásolva.

Dobrev Klára arra a kérdésünkre, hogy a mostani megbízás után milyen reakcióra számít, azt mondta: az Altus más uniós projektekben is részt vesz (albán regionális reform, macedón közigazgatás, grúz területi fejlesztés), és

butaság lenne Orbán Viktortól mindenkihez odaküldeni valakit.

Dobrev Klára szerint felkészült az újabb kormányzati tiltakozásra, de „értelmetlennek bizonyultak az eddigi indokolatlan támadások is”.

Az Európai Bizottság egy Magyarországon aktív pártpolitikus cégét finanszírozza, ez a politikus pedig saját pártjára költi a támogatást - ezt reagálta Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára cikkünkre az MTI-nek. Az államtitkár szerint úgy tűnik, az Európai Bizottság nem tett le arról, hogy aktívan beavatkozzon egy uniós tagállam pártfinanszírozási kérdéseibe.