Már 781 orvos vár válaszokat Balog Zoltántól

2016.01.04. 08:30

Még decemberben 64 orvos írt nyílt levelet; az egészségügy vészharangjait kongató petíció lavinát indított el, és két nap alatt több mint 250 orvos csatlakozott aláírásával a mozgalomhoz. Ma már 781 orvos vállalja névvel a levelet, sőt, egy újabb levél is született. Az első nyílt levélre ugyanis válaszolt Balog Zoltán miniszter, csakhogy azt a választ az orvosok nem tekintették válasznak, és arra kérték a minisztert, hogy adjon megnyugtató választ a kérdéseikre, amelyek így szólnak:

1. Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?

2. Mikor hívnak össze széles körű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?

3. Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi  megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?

Az orvosok most egy újabb nyílt levélben azt kérik az állampolgároktól, hogy szánjanak a jövőjükre 30 másodpercet, másolják be és küldjék el e-mailben a fenti kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának e-mail címére (ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu), hogy „érdemi előrelépést tegyünk az egészségügyben”.

Egyúttal Balog Zoltánnak is címeztek egy nyílt levelet. Ebben ezt írták: „A betegbiztonság kérdését illetően van a magyaroknak egy szép története a 19.  század derekáról. Egyik szereplője Levy professzor, egy dán szülész-nőgyógyász, aki megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját, folyóiratot alapított és számos tudományos közleményt írt. Mondhatjuk, hogy akkor Európa-szerte elismert szaktekintély volt. Levy professzor ma mégis egyetlen sajnálatos dolog miatt él az utókor emlékezetében és egyetlen művét idézik.

Azt a közleményt, melyben – bár lehetősége lett volna felkarolni – szavainak súlyát latba vetve utasította el egy viszonylag ismeretlen magyar orvos javaslatát. Semmelweis Ignác a szülő nők biztonságát tiszta kezű orvosokkal szerette volna garantálni. Mint tudjuk, igaza volt, és végül a hátráltató erők ellenére örökre megváltoztatta az egészségügyet, az anyák megmentője lett. 2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában. Kérjük, karolja fel ezt az ügyet, legyen partnerünk a javulásban! Immáron 781 orvos vár konkrét válaszokat a fenti kérdésekre a szaktárca felelős vezetőjétől.”  • Hírek
  • Csok