Blokáddal indult a taxistüntetés

2016.Munka.Taxisblokad.TaboriAdam-2
2016.01.18. 07:11 Módosítva: 2016.01.18. 08:08
  • Hétfő 11 órára a taxisok tüntetést jelentettek be, hogy a Városháza előtt tiltakozzanak az Uber ellen.
  • A tüntetés azonban váratlanul már a Deák térnél elkezdődött kora hajnalban, amikor nagyjából száz taxi egy-egy sávra korlátozta a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát.
  • 11 után Tarlós István fogadta a taxisok ötfős küldöttségét.
  • A taxisok Tarlóssal való találkozója érdemi eredményt nem hozott. A küldöttség szerint a főpolgármester „elvi támogatásáról” biztosította őket.
  • A taxisok rendőri felvezetéssel a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a BKK-hoz és a NAV ferencvárosi központjához gurulnak.
  • A tüntetés este nyolcig van bejelentve, de a taxisok szándékaik szerint folytatni fogják utána is, ha addig nem érnek el eredményt.

Taxisok zárták le Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc térnél hétfő reggel. Több rendőr is kiérkezett a helyszínre. Az út mindkét irányban csak egy-egy sávban járható, csak lépésben lehet haladni. A szemtanúk szerint jobb elkerülni a Deák tér környékét.

A rendőrség a demonstráció biztosítása céljából az egyeztetéseket rendbiztosok útján megkezdte, a forgalom tereléséről és irányításáról gondoskodik 

írja a Police.hu.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a 9-es autóbusz megnövekedett menetidővel közlekedik, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé terelt útvonalon jár, nem érinti a Deák Ferenc téri metrómegállót.

Egy olvasónk szerint reggel fél nyolckor negyven taxi állt a környéken. A tüntetés nem volt bejelentve, hiszen az csak délelőtt 11 órakor kezdődik a Városháza téren. 

IMG 5386 (3)
Fotó: Bődey János / Index

Van, aki csak szolidaritásból állt be, van, aki hosszabb időre tervez maradni, van, aki a 11 órára meghirdetett Városház utcai demonstrációra át fog menni. A cél az lenne, hogy az Uber működésének feltételeit minél előbb szigorítsa a kormány.

Az új taxisrendelet szerint uberes sofőrök csak taxisok lehetnek, de a taxisok addig is várnak szigorítást az alternatív személyfuvarozókkal szemben.

Az Uber egy közösségi sofőrszolgáltatás, amit okostelefonos alkalmazással lehet használni. Az ember beírja a címet, ahol van, és azt, ahova menni szeretne, és ezek után az appban látni, hogy jelentkezett-e az útra egy sofőr. Látni, hogy hol van, mikor ér oda, és látni az út becsült költségét is. Ez a költség jóval alacsonyabb szokott lenni, mint a taxisoké. A taxisoknak főleg ez fáj, illetve hogy az Uber sofőrei és autói nem esnek át azokon a szigorú vizsgákon, amiken nekik át kell menniük.

Ezt követelik a taxisok

A taxisok egyértelmű követelése az Uber és – ahogy a Facebookon olvasható közleményük fogalmaz – „a többi illegális személyszállító azonnali betiltása”.

Azt akarják, hogy az abban részt vevőkre mielőbb bírságot szabjanak ki.

Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész).

A taxisok szerint Tarlós István főpolgármesternek meg kell értenie, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan. Nemcsak a város és az ország vezetőit, de saját érdekvédőiket is okolják, akik szerintük nem megfelelően látták el feladatukat.

Egyetért a taxisokkal?

Vannak, akik egyetértenek a taxisokkal, de ők vannak kisebbségben, többen dudálnak. Nagyon sokan most szembesülnek azzal, hogy blokád van, a piros lámpánál próbálnak tájékozódni –  jelentette a helyszínről az M1 tudósítója.

Több napra készültek

A sávlezárások reggel 9 után sem szűntek meg. A rendőrség által biztosított helyszínen, a Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út kereszteződésében nem működnek a jelzőlámpák. A belváros felé jelentős a torlódás.

Az Astoriától az Arany János utcáig nagy a torlódás, de a közlekedő autósok türelmesen kezelik a helyzetet – írta tudósítónk. Tíz órakor azonban már enyhült a torlódás, ami annak is köszönhető, hogy sokan inkább elkerülték a teret.

A taxisok közölték 11 óráig, amikor a Városházának egy petíciót nyújtanak át, nem nyilatkoznak, mert szerintük volt olyan tudósítás, amely politikainak állította be a kizárólag az Uber ellen indított tüntetést. Ezt egy nem túl látványos helyen kifeszített molinón is jelezték, amelyen az Uber betiltását követelték.

Jelenleg úgy hatvan taxis lehet a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák tér közelében. 

 Az MTI-nek nyilatkozva az egyik demonstráló taxis közölte: addig maradnak, amíg a telefonszolgáltatók online áruházaikból el nem távolítják a Uber applikációját. Arra a felvetésre, hogy ez egy-két órán belül nem feltétlenül teljesül, azt válaszolta, „több napra készültünk”.

Pusztai László az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték.

Tarlós fogadja a taxisokat

„Jó napot kívánok, Tarlós István vagyok, Uber-ügyben önökkel vagyok” – hallatszott a Városháza előtt egy taxiból hangfelvételen a főpolgármester. Hogy csak összevágott hanganyagról vagy egy korábban valahol elhangzott nyilatkozatról, az nem derült ki.

A Városház utcában tucatnyi taxi áll, így akinek errefelé van dolga, jobban teszi, ha autó nélkül megy be az utcába.

Nem sokkal 11 óra után a Városháza biztonsági embere beengedte a taxisok ötfős küldöttségét, akiket Tarlós István fogad.

Egyelőre a tárgyalás részleteiről nem derült ki semmi. Délben újságírók fagyoskodtak a Városháza előtt, de hogy lesz-e sajtótájékoztató, azt nem tudni. A taxis tüntetők sétálgatnak vagy visszaülnek autóikba. Elmondásuk szerint mindenképpen

tovább fognak vonulni a Városházától az NGM-hez vagy a NAV-hoz, esetleg mindkettőhöz, erről egyeztetnek a rendőrökkel.
IMG 5407
Fotó: Bődey János / Index

A Városházától egészen a Puskin moziig húzódott délben a taxisok sora. A Kossuth Lajos úton a buszsávot állták el a sárga autók.

Nem klasszikus tüntetésről van szó, a taxisok csoportba verődve beszélgetnek. A forgalom egyelőre folyamatos, de később könnyen beállhat a forgalom a buszsáv hiányában.

Elmondásuk szerint megelégelték a fél éve tartó ígérgetést, azt, hogy az Uberrel szemben érdemben nem történt semmi és a taxisokat nem veszik komolyan. Neheztelnek az érdekvédelmi szervezetükre is, érződik, hogy ez a tüntetés inkább alulról jövő kezdeményezés.

Szerintük érdemben lehetne tenni az Uber ellen, elvégre Spanyolországban betiltották az appot, és ugyanez történt Németország, Hollandia több városában. (Nemzetközi körkép az Uberről itt.)

A küldöttség és velük együtt a több tucat tiltakozó taxis autójával átgurult egy órakor a Deák térre. Egyikük elmondása szerint rendőri felvezetéssel mennek a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a BKK-hoz és a NAV-hoz.

Az NGM-hez ezek szerint mégsem, bár az egyik nyilatkozó azt mondta:

Ha Varga Misi nem tárgyal velünk, akkor mindent lezárunk a picsába.

Láthatóan megelégelték, hogy nem vették őket komolyan.

Az összes fővárosi társaságtól van tiltakozó autó, ők most érthető módon nem is veszik fel a rendeléseket. Az egyik nyilatkozó szerint „az uberesek valakiket lefizethettek”, mert hiába van rendelet, amely rájuk is vonatkozik, az ellenőrzés nem folyik kellő erővel, annak ellenére sem, hogy a kevés számú ellenőrzéskor „rendszeresen találnak az ubereseknél szabálytalanságokat”.

A taxis azt mondta, ő nem több napra készül, a tüntetés után ma munkába áll. A taxisok elmondása szerint a pénteki, hétvégi forgalmuk érezhetően lecsökkent az Uber megjelenésével.

(Borítókép: Tábori Ádám)