Kaposvár vesztett a homoszexuálisok ellen

2016.01.29. 09:18

Vesztett a kaposvári önkormányzat az LMBT Szövetség elleni perben - írja a Nol.hu. A leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek szervezete tavaly indított kampányt annak érdekében, hogy a társadalom legyen megértő és jogtisztelő velük, tíz városban tartottak rendezvényeket, sehol nem volt semmi gond.

A rendezvényt intézményesen sehol sem gátolták, csak Kaposváron. Az LMBT a rendőrségen bejelentette az augusztus 14-i demonstrációt, és kapott engedélyt. A rendezvény napján viszont egy közterület-felügyelő arra utasította a demonstrálókat, hogy bontsák le sátrukat, mivel arra nem kértek közterület-foglalási engedélyt. A rendezvény koordinátora hiába mutatta meg a rendőrségi engedélyezés dokumentumát, a közterület-felügyelő, majd a telefonon elért városházi ügyintéző ragaszkodott a bontáshoz. Mivel ezt a rendezők nem teljesítették, a városháza 20 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki az LMBT-re.

A szövetség arra hivatkozva, hogy rendezvénye a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, így abba nincs beleszólása az önkormányzatnak, levélben kérte a bírság visszavonását. A polgármesteri hivatal erre nem volt hajlandó, ezért az LMBT bírósághoz fordult - írja a Nol cikke.

Csütörtökön tartottak tárgyalást, és a Kaposvári Járásbíróság jogerősen az LMBT-nek adott igazat. Az ítélet kimondta, hogy a bírságolással az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, hisz abban megfogalmazták: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre nem kell közterület-foglalási engedély. Adódik a kérdés, hogy a helyi jogalkotásban előkészítőként kardinális szerepet vállaló polgármesteri hivatal miért nem tudta értelmezni a város rendeletét? Az LMBT aktivistái arra gyanakodtak, hogy homofób indulatok vezérelték a bírságot kiszabókat.

A városháza fenntartja véleményét, hogy helyes volt a döntésük, ezért jogorvoslaton gondolkodnak. A per 12 700 forintos költsége Kaposvárt terheli.

.