Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jóval kevesebbet kell várni a rákgyanús betegeknek Kaposváron

2016.01.30. 08:56

Új szoftvert kezdett el használni a rákgyanús esetek kivizsgálásában a kaposvári megyei kórház. Ennek köszönhetően a féléves országos átlag helyett már egy hónap alatt megvan a diagnózis és elkezdhető a kezelés a kórház onkológiai centrumában – írja az MTI a Népszabadság alapján.

A programot másfél éves előkészítés után sikerült bevezetni. Az új rendszerben a daganatgyanúval érkező beteg adatai egy adatbázisba kerülnek, amelyet külön stáb felügyel a kórházban. A pácienseket négy esetmenedzserből álló csoport kíséri végig a diagnózistól a gyógyulásig.

A szoftver felügyeli, hogy a diagnózis felállításához szükséges minden vizsgálatot lehetőleg azonnal, de legfeljebb 15 napon belül elvégezzenek. A  rendszerben mindenkinek már az első pillanattól saját onkológusa van, aki a beteggel kapcsolatos összes eredményt figyeli és értékeli, ha kell, konzultál a kezelésben részt vevő sebésszel, radiológussal.

A szoftvert a Hospitaly Informatikai Kft. fejlesztette ki, és már más onkológiai központok is érdeklődnek iránta. A cég vezetője, Király Gyula szerint a céljuk, hogy az új rendszerben mielőbb 15 napra szűkítsék a betegek most még átlagosan 28 napos átfutási idejét.

Évente 70 ezer betegnél állapítanak meg rákot, a páciensek fele jelenleg meghal, pedig 10-12 ezer ember életét lehetne meghosszabbítani a gyorsan felállított diagnózissal – mondta a Népszabadságnak Dózsa Csaba közgazdász.