Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Eldugták az oktatásért felelős politikusokat

HUS 9497
2016.02.04. 16:06
Valószínűleg stratégiai szempontból nem engedik a sajtó közelébe Balogot és Czunyinét. A jelenlegi feszült helyzetben egy rossz megfogalmazás is olaj lehet a tűzre.

Szerdán 11 városban tüntettek tanárok, diákok és szimpatizánsok a közoktatás állapotai miatt. Sok dolgot szeretnének elérni, például, hogy szántsák be a Kliket, vigyék vissza 18 éves korra a tankötelezettséget, az iskolák kapják vissza az önálló gazdálkodásukat, csökkentsék a tananyag mennyiségét, tanárok adminisztrációját. 

Nagy esély van rá, hogy a tanárok követeléseiről a héten a sajtó is megkérdezte volna a közoktatás politikai felelőseit, azaz Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert és Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkárt. 

Azonban ezen a héten egyikük sem jelent meg nyilvános eseményen. Czunyiné kedden délután Komáromban tartott volna egy sajtótájékoztatót "a januárban életbe lépő jelentős kormányzati intézkedésekről" címmel. Legalábbis az MTI eseményei között ez az információ szerepelt, a helyszínre érve azonban kiderült, hogy szó sem volt ilyesmiről, a rendezvény pénteken lesz. Rejtély. 

Ma délután telefonon érdeklődtünk Czunyiné titkáránál, aki közölte a sajnálatos tényt: Czunyiné pénteki sajtótájékoztatója is elmaradt. Szerettük volna megtudni, hogy miért, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erről "nincs információ".

De hová tűnt Czunyiné? 

Erre az újságírói kérdésre Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a mai Kormányinfón, hogy "ő az államtitkár és végzi a munkáját, jelen pillanatban is a minisztériumban, illetve az egyeztetéseket vezeti folyamatosan."

Érdekesség, hogy a mai országjárás az oktatásról című kormányzati programsorozat budapesti állomásán szintén nem Czunyiné vesz részt, hanem a helyettese, Sipos Imre. 

Lázártól Czunyiné főnökének, Balog Zoltánnal a hollétéről is érdeklődtek. Balog ugyanis utoljára Miskolcon bukkant fel egy fórumon, ahol a Népszabadság tudósítása szerint "elcsodálkozott, hogy mik történnek az oktatásban". Azóta Balogot nem lehet utolérni, Lázár szerint őt Rétvári Bence államtitkár helyettesíti, Balog pedig személyesen fogja vezetni a közoktatásról szóló egyeztetéseket. 

Bónusz

Czunyiné előtt Hoffmann Rózsa volt a közoktatásért felelős államtitkár, jelen helyzetben az ő véleménye is érdekes lett volna a témában. De sajnos tegnap az ő sajtótájékoztatója is elmaradt, pedig ez éppen az oktatásról szólt volna. Az elmaradás oka itt is ismeretlen.