Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Elbulizták a járási felzárkóztatási pénzeket

2016.02.12. 12:24
Esküvőszervező, borozós és wellnesscég is volt az uniós pénzekből finanszírozott járási esélyteremtő programok szervezői között. Hadházy Ákos szerint az országban sok helyen egyszerűen felzabálták a legelesettebbek felemelésére szánt keretet.

A csalások közül két kategória a legelszomorítóbb, az egyik, amikor az oktatásra, a másik, amikor a legelesettebbek felemelésére szánt pénzt lopják el

– mondta Hadházy Ákos, az LMP politikusa pénteki korrupcióinfóján.

Hadházy a járások számára meghirdetett Államreform program (ÁROP) keretből finanszírozott esélyteremtő pályázatok sorsát vizsgálta a 3. korrupcióinfón.

Az LMP-s politikus tapasztalatai szerint az uniós támogatásokkal csupán néhány esetben tudnak élni. A járási esélyteremtő programok több járásban egyszerűen gasztronómiai eseményé váltak.

Az általában 13 millió forintos összegből a járási szintű együttműködés kialakítása, az ehhez kapcsolódó workshopok, roadshow-k helyett a zárórendezvényre helyezték a hangsúlyt. Hódmezővásárhelyen az esküvőszervező H-event Kft. , Békéscsabán a Csaba Grill Bt., Körmenden a balatonfüredi Balaton Borgaléria Kft., Gyulán pedig a Délalföldi Wellness Egyesület nyerte el az esélyteremtés lehetőségét.

Megjelent a járásokban párhuzamosan zajló pályázatokon az a céghálózat is, amely korábban a szintén uniós pénzekből fizetett Öveges-programban, az iskolák fizika-kémia szaktantermeinek kialakítását célzó pályázatokon is feltűnt. Hadházi szerint a cégháló direkt arra szakosodott, hogy lenyúlja az ilyen típusú uniós projekteket.

Az ellenzéki politikus szerint a hálózatot a DFT, Pragmatica Sanctio, Agenda Projektház, Humán Aspektus, az MM Konzorcium nevű cégek alkotják. Elég egy rövid kutakodás a cégbírósági adatokban, azonnal egyértelmű, hogy az összes cég köthető egymáshoz, és egymással „versenyezve” szerzik meg a pályázati pénzeket.

A hálózat cégtagjai 12 járásban tűnnek fel, többnyire nyertesként, ami Hadházy szerint alátámasztja Ács Rezső szekszárdi fideszes polgármester mondatatinak igazát. Hadházy az első korrupcióinfón mutatott be egy titokban készített felvételt, amely akkor készült a szekszárdi önkormányzat Fidesz-frakciójában, amikor a város egyik óvodájával kapcsolatos közbeszerzésekről tárgyaltak. Ács Rezső elmagyarázta, hogyan működik a pályázati rendszer ma Magyarországon.

Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.

A járási esélyteremtő programokhoz programtervet is kellett készíteni. Az egyszerűsítés kedvéért a jelek szerint több helyen ugyanazt az előkészítő anyagot tették be a leltárba. A képviselő illusztrációként bemutatta a komlói és a sásdi tanulmányt, amelyek szóról szóra megegyeztek. A készítők még arra sem vették a fáradtságot, hogy a környék konkrét gazdasági helyzetét elemző részt kicseréljék a megfelelőre.

A fideszes önkormányzatok számára 2015-ben készült tanulmány szerint egyébként az elmúlt években nagyon romlott a körzetek gazdasági környezete.

A járás gazdasági helyzete az utóbbi években inkább romlott, mint stagnált. A közigazgatási, egészségügyi, oktatási centralizálások eredménye képen a foglalkoztatók száma egyre csökkent – a legnagyobb foglalkoztatók az önkormányzatok és intézményeik –, a munkanélküliség egyre magasabb. Nagyon kevés vállalkozás tud megmaradni a térségben, ennek eredménye a munkahelyek számának csökkenése. A közfoglalkoztatás jelenti sok településen az egyetlen lehetőséget valamilyen szintű önellátásra.  • Vennék
  • Bankszámla