Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Végre eltemetik a nyilasok Dunában talált áldozatait

2016.02.22. 17:16

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat - tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a hétfői többoldalú egyeztetés eredményéről az MTI-t.

2011-ben először a Népszava számolt be arról, hogy emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a második világháborúban felrobbantott budapesti Margit híd vízben lévő darabjait. A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások.

A Mazsihisz hétfői közleményében azt írta: "a fellelt csontok egy részéről bizonyosan igazolt, hogy azok zsidó származású embereké - minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőtték őket a Dunába -, a maradványok másik részénél a holtak származása nem állapítható meg teljes bizonyossággal". 

Hozzátették, hogy valamennyi érintett - így a magyarországi zsidó közösségek, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint kormányzati intézmények - egyaránt elfogadhatónak találta a Mazsihisz javaslatát, miszerint az emberi maradványok a Kozma utcai zsidó temetőben, a történelmi egyházak részvételével legyenek az arra kijelölt helyen eltemetve.

Az Index február 11-én írt arról, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményt adott ki, amelyben végtisztességet követelt a híd felújítási munkálatai közben talált emberi maradványok ügyében.

Aznap a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 2013 nyarán alakult NÖRI-től 2015 szeptemberében az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet, Susa Éva főigazgató kért segítséget a földi maradványok méltó módon történő eltemettetéséhez. Kiemelték továbbá, hogy az emberi maradványok eltemetésével kapcsolatban még nem alakult ki egységes álláspont, "így a temetőkről szóló törvény előírásainak megfelelően a földi maradványok eltemettetése főpolgármesteri hatáskörbe tartozik".

Hétfőn a Mazsihisz, az Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), az EMIH, a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, a NÖRI, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek részvételével tartottak egyeztetést a maradványok ügyében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a többoldalú egyezetést követően úgy fogalmazott: "egy vallásjogi értelemben bonyolult, a közélet érdeklődésére is számot tartó ügy méltó módon oldódik meg".