Fogolyzendülés címen emeltek vádat a nagyfai balhé miatt

2016.02.23. 10:22

Fogolyzendülés bűntette miatt vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a tíz idegenrendészeti őrizetessel - hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár - szemben, aki tavaly ősszel balhézott a nagyfai táborban.

Ahogy azt megírtuk, a tiltott határátlépés miatt idegenrendészeti őrizetben lévő vagy a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt elítélt, és kiutasításra váró migránsok elégedetlenek voltak helyzetükkel, és szabad eltávozásuk érdekében október 23-án tiltakozni kezdtek.

Az egyik zárkában nyolc fogvatartott felfeszítette a padlóhoz rögzített emeletes ágyat, majd eltorlaszolta azzal az ajtót. Az őrökkel közölték, hogy szeretnének szabadon távozni és ígéretet kapni helyzetük megoldására, nem fogadtak el ételt és öngyilkossággal is fenyegetőztek. Az elégedetlenség több zárkára is átterjedt, kilenc helyiséget rongáltak meg, betörték az ablakokat és megrongálták a fűtésrendszert. A zendülés egészen éjjel 11-ig tartott, amikor kiürítették a körletet.

A Btk. a fogolyzendülést 1-5 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti, míg a zendülés szervezője vagy vezetője 2-8 év börtönbüntetést is kaphat.