Rogán személyesen intézte, hogy visszavonják az előző kvótás kérdést

2016.02.24. 17:23

Orbán Viktor egy órakor jelentette be a Parlamentben, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a menekültkvótákról. A kormány képviselője ekkor már be is nyújtotta a kérdést a Nemzeti Választási Irodánál.

Ezt csak azért tudta megtenni, mert az előző kvótás kérdést, amely blokkolta a témát, a kezdeményezője hirtelen visszavonta délelőtt. (Ez volt a kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne hajtsa végre az Európai Unió döntését a menekültek kvóta szerinti elosztásáról?)

Az előző kérdést egy Csabai József nevű magánszemély nyújtotta be, róla még mindig nem tudjuk, pontosan kicsoda. Azt azonban a Magyar Idők megszellőztette, hogy zajlott a kérdés visszavonása.

Csabai József magánszemélyt személyesen Rogán Antal rendelte be délelőtt a minisztériumba.

A kormányközeli lapnak azt írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy ma fél tizenegykor Rogán Antal találkozott azzal a magánszeméllyel, aki a kvótával kapcsolatos kérdést korábban beadta.

Ezt a találkozót maga Rogán kezdeményezte, aki Csabai Józsefet arról tájékoztatta, hogy a kormány is szeretne népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról. "Elmondta neki, hogy szerinte a kormány által megfogalmazott kérdés tárgyszerűbb, megfelel az alkotmányosság követelményeinek, ezért kérte, hogy a kezdeményezését vonja vissza" - írta a lap.

Csabai József pedig megvilágosodott, és eleget tett a miniszter kérésének. Átballagott az NVI épületébe, és visszavonta a kérdését. Így megnyílt a jogi lehetőség arra, hogy a kormány benyújtsa népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottsághoz.