Elég nagy pofont kapott most Simicska

2016.02.25. 14:52

A Fővárosi Törvényszék igazat adott a Közbeszerzési Hatóságnak és Közbeszerzési Döntőbizottságának a Közgép Zrt.-vel kapcsolatos határozat ügyében: a döntőbizottság elutasító határozatának végrehajtását nem lehet felfüggeszteni – írja a Napi.hu.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy Simicska sokáig aranytojást tojó tyúkja,

a Közgép három évig nem indulhat közbeszerzéseken.

Mindezt a Közbeszerzési Hatóság titkársága közölte.

Az ügy előzménye, hogy a Közgép a gönyűi dunai kikötő építésére kiírt pályázaton indult. Tavaly március 24-én, a tenderbontáson kiderült, hogy az indulók közül a Közgép konzorciuma tette a legkedvezőbb árajánlatot: 6,7 milliárdért vállalták volna az építkezést. 200 millió forinttal olcsóbban, mint a 6,9 milliárdos ajánlattal induló A-Híd, Swietelsky és Mészáros és Mészáros Kft. alkotta konzorcium.

Utóbbi cég tulajdonosa a felcsúti polgármester, Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc. A Strabag, illetve a Dunaaszfalt 7 milliárd feletti összeggel pályázott.

A közbeszerzéseken mostanában hasító ellenfelek megtámadták a Közgép pályázatát. Ők nyomoztak a pályázat részletei után, végül arra jutottak, hogy a Közgép rosszul adta meg két, a kikötőépítéshez szükséges, Szása nevű hajó zárt fedélzetének méreteit. Bár a pályázati kiírásban sem szerepelt pontos előírás arra vonatkozóan, hogyan kell kiszámolni a fedélzet alapterületét, ebből a panaszból lett az adathamisítás és a hároméves kitiltás.

A Közgép jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyet az  – a kérést megalapozatlannak ítélve – elutasított. Ezek után a cég a bíróságon támadta meg a döntőbizottság határozatát és kérte a végrehajtás felfüggesztését. Az elsőfokú bíróság helyt adott a kérelemnek, és elrendelte a végrehajtás felfüggesztését. Ezt a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértőnek ítélte, és fellebbezéssel élt. A Fővárosi Törvényszék döntése ezt az álláspontot erősítette meg.