Megint letartóztatták Kiss Szilárd üzlettársát

2016.02.25. 15:42
Így megy ez: épp kijött az egyik ügyének a kecskeméti tárgyalásáról, amikor a rendőrök őrizetbe vették egy másik, 350 milliós banki sikkasztási ügyben.

Február 23-án a tárgyalóteremből kilépve vették őrizetbe Kecskeméten Kiss Szilárd üzlettársát és perének kulcsfiguráját, Sziky Gyula nyíregyházi vállalkozót – adta hírül a Hírösvény.hu, és cikkében fotókat is közölt az őrizetbevételről.

A keleti nyitás egyik figurájaként ismert volt agrárattasé, Kiss Szilárd ellen büntetőeljárás folyik, mert a gyanú szerint Sziky Gyula közreműködésével megkárosították az egyik takarékszövetkezetet. Ebben a büntetőügyben volt egy tárgyalás.

Amikor azonban a tárgyalás véget ért, már rendőrök várták Sz. Gyulát a folyosón és vették őrizetbe, méghozzá

egy 350 millió banki sikkasztásos ügyben.

A rendőrség később közölte ez utóbbi ügy részleteit. Eszerint 2013. június 4-én egy kecskeméti bank ügyintézője jogtalanul elutalt közel 350 millió forintot egy önkormányzati számláról egy nyíregyházi pénzintézetnél vezetett számlára, amelyet kifejezetten a bűncselekmény elkövetése érdekében nyitottak. 

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak közül a három nyírségi férfi a nyíregyházi takarékszövetkezetnél történő számlanyitásban és a pénz felvételében működött közre.

A Kiss Szilárd-sztori

Korábban öt részes cikksorozatban foglalkoztunk Kiss Szilárd ügyeivel, aki úgy bukott le, hogy a most ismét letartóztatott Sziky telefonját lehallgatta a rendőrség. A gyanú szerint Kiss rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul, amivel megkárosították az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Az Index nyomozása során fény derült rá, hogy Kiss Szilárd nem csak Tarsoly Csaba bukott Quaestor-vezérrel, hanem Orbán Viktor barátjával, Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatban állt, nem is akárhogy. Rábukkantunk Kiss és Mészáros eltitkolt közös orosz cégére, amit a felcsúti milliárdos polgármester elfelejtett a vagyonbevallásában feltüntetni.

Kissről azt is kiderítettük, hogy korábban gyanús orosz figuráknak és prostituáltaknak segített magyar vízumhoz jutni nagy tételben. Kissnek bírósági papírja is volt arról, hogy vízumok ígéretéért cserébe kb. 20 millió forintnyi pénzt kapott egy orosz üzletembertől. Ennek ellenére orosz élettársa társtulajdonos és ügyvezető lett egy olyan moszkvai cégben, melynek a magyar állam egyenesen kiszervezte a vízumigénylést.

Amikor agrárdiplomatának kinevezték, az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatokat tárt fel Kissel kapcsolatban, ennek ellenére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek köszönhetően a simlis üzletember-diplomata pozícióban maradhatott miniszteri megbízottként. Pedig az átvilágítás orosz alvilági kapcsolatokat tárt fel nála, ráadásul róla és különösen élettársáról, Lénáról kormánykörökben is elterjedt vélemény volt, hogy orosz titkosszolgálati kötődéseik vannak. A cikksorozat utolsó részében azzal foglalkoztunk, hogyan hálózta be Kiss Szilárd többek között közös bizniszekkel és megvendégeléssel, etetéssel-itatással az agrárminisztérium több döntéshozóját.