Szembement az NVB az elnökével, mégis Erdősiné kérdését hitelesítették

HUS 3005
2016.02.29. 17:11 Módosítva: 2016.02.29. 19:22
A kormány, Erdősi Lászlóné és az MSZP-s Nyakó István népszavazási kérdését tárgyalta a Nemzeti Választási Bizottság. A múlt heti balhés délelőttöt is tisztázták.
  • A kormány kvótaellenes népszavazási kérdését 9 igen és 3 nem szavazattal hitelesítette az NVB.
  • Erdősi Lászlóné vasárnapi boltbezárós kérdését az elnök előzetes indítványa ellenére hitelesítette az NVB.
  • Az NVB azt is megállapította, hogy múlt hét kedden a kopaszok jogsértően viselkedtek, ám az NVI nem hibázott.

Összefoglaló az NVB hétfői esti maratoni üléséről, ahol az aktuális népszavazási kérdésekről és kifogásokról döntöttek.

Erdősiné kérdését mégis átengedték

Iktatási sorrendben tárgyalta az NVB a vasárnapi boltbezárós kérdéseket. Mivel az NVI formailag rendben találta Erdősi Lászlóné és Nyakó István kérdését is, az NVB-nek kellett döntenie, hogy melyiket hitelesítse. Nyakó a helyszínen izgult, Erdősiné viszont nem jött el az ülésre.

Patyi András elnök azt javasolta, hogy Erdősiné kérdését ne hitelesítse a bizottság.

Az Index délelőtt már beharangozta, hogy az NVB elnöke nem Erdősi Lászlóné kezdeményezésének hitelesítését javasolja annak ellenére, hogy a beadványt néhány másodperccel korábban pecsételték le az érkeztető időpecséttel. Így elvileg automatikusan ezt kellett volna elfogadni.

Ám a felvételek bizonyítják, hogy a sorrendről döntő időbélyegzőnél nem személyesen Erdősiné pecsételt. Márpedig a törvény szerint csak személyesen (vagy postai úton) lehet leadni egy kérdést. A kísérő pecsételése tehát hivatalosan nem számít. Erdősiné beadványa esetében az a hivatalos időpont, amikor az emeleti irodában személyes átnyújtotta a kérdését, vagyis Nyakó István mégis megelőzte.

Ezt az álláspontot képviselte tehát Patyi András és az előzetesen beterjesztett indítványa.

Ezt azonban az NVB leszavazta, és 7:5 arányban hitelesítette a bizottság Erdősiné kérdését.

A bizottság többsége tehát Patyi Andrással szembement, egész pontosan a Fidesz és a KDNP delegáltja, illetve a kormánytöbbség által választott tagok. Patyi álláspontját, vagyis Erdősiné kérdésének elutasítását támogatta az elnök mellett Fábián Adrián választott tag, illetve az MSZP, az LMP és a Jobbik delegáltja.

A párhuzamosság miatt Nyakó István kérdését elutasította a többség. Pedig Patyi András indítványa arról szólt, hogy ezt hitelesítse a bizottság. A végső szót feltehetően majd a Kúria mondja ki.

A kvótaellenes népszavazást hitelesítették

Ez előtt elsőként a kormány által benyújtott népszavazási kérdésről döntött a bizottság. Az NVB 9 igen, 3 nem szavazattal hitelesítette a kérdést, amely így hangzik:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A kérdés ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, illetve Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. A kérdés egyértelműsíti a jogalkotó számára is a feladatot. A kérdéssel szemben az MSZP és az LMP delegáltja is ellenérveket fogalmazott meg (nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni), de az elnök szerint tiltott tárgykörbe sem esik a kérdés, vagyis nem ütközik nemzetközi szerződésbe.

Az elnök megjegyezte, hogy a kérdés ugyan nem határozza meg az EU konkrét szervét, de mivel az alaptörvény is csak Európai Unióról beszél, így emiatt nem lehet elutasítani a kérdést.

Patyi András szerint a kérdés valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. Az Országgyűlés hatásköre, hogy milyen mértékben engedi át szuverenitását, hol határozza meg a szükségesség szintjét

A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián. A Fodor Gábor-féle Liberálisok és a PM is rögtön közölte, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be. Vagyis ebben az esetben majd a Kúria dönt a hitelesítésről véglegesen.

Videonézés a balhés délelőttről

Az NVB rátért a balhés délelőttöt érintett panaszok tárgyalására. Az ülésen több videofelvételt is bemutattak arról a délelőttről, amikor Nyakó István és Erdősiné benyújtotta a kérdését. Az egyik felvételen azt láttuk, amint a bejáratnál Nyakó nyilatkozik a sajtónak, majd arrébb megy, a másikon azt amikor az NVI munkatársának a kopaszok mutatják a dossziéjukat, hogy kérdések beadása miatt jöttek.

Megnéztük azokat a másodperceket is, amikor az időbélyegzőhöz lépnek a benyújtók. Jól látszódott, hogy nem Erdősiné, hanem a kísérője, majd utána Nyakó pecsételt. Az is látszott, hogy Nyakó útjában ott voltak a kopasz férfiak, bár erőszakkal nem tartóztatták őt fel.

Jogsértőek voltak a kopaszok, de nem hibázott az NVI

Patyi András elnök azt mondta, hogy az NVI magatartása nem volt jogszabálysértő, az "NVI nem követett el mulasztást", hiszen a kopaszok magatartása "látszólag" arra irányult, hogy kérdéséket adjanak le. A "jogsértő magatartásuk" csak azután derült ki, hogy kérdés beadása nélkül távoztak az épületből. Az elnök szerint a kopaszok "fizikai érintkezés nélkül" is akadályozták a többi beadványozót, és ez a magatartás nem felel meg az alapelveknek.

Az NVB 10 igen és 2 nem szavazat mellett megállapította a választás rendjének megsértését és helyt adott részben Nyakó István panaszának. Az NVB szerint

a kopaszok viselkedése alkalmas a választási eljárás alapelveinek megsértésére, nem fogadható el az NVI székházában.

De az NVI nem követett el jogsértést azon a délelőttön, mert ott helyben nem volt jogosítványa ellenőrizni a kopaszok szándékait. Nyakó István azt kifogásolta, hogy az NVI munkatársai nem ellenőrizték, hogy valóban kérdés benyújtása miatt vannak ott a kopaszok, és nem csupán azért, hogy őt akadályozzák. Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

Ezt követően Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke visszavonta a hasonló panaszát, mert szerinte nem születhet más döntés, mint Nyakó Istváné esetében.

(Borítókép: Patyi András, az NVI elnöke beszél a bizottság ülésén, 2016. február 29-én.                       Fotó: Huszti István / Index)