Rogán: A Saul fia sikere az új filmtámogatási rendszeré is

2016.02.29. 14:08

A délután egykor kezdődő parlamenti ülés napirend előtti felszólalásokkal, illetve az arra adott válaszokkal kezdődött.

Polgári stílus

Schiffer András, az LMP elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy miért nem történt meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása, illetve hogy a Fidesz szerint akkor az-e a polgári stílus, hogy egy titokzatos tanácsadó hazaviszi potom pénzért a Szépművészeti Múzeum képeit, amihez ráadásul törvényt is módosítottak, vagy az, ami a Nemzeti Választási Iroda előtt történt a kopaszokkal, netán Andy Vajna offshore cégei, a jegybanktörvény módosítása vagy Matolcsy fizetésének megemelése, közpénzmilliárdok elköltésének titkosítása.

Orbán helyett Rogán Antal válaszolt, aki szerint a polgári stílus inkább az, hogy az ország visszafizette az IMF-hiteleket, hogy biztos gazdasági alapot teremtett a kormány, a családok megerősítése, támogatása, a legalacsonyabb bér másfélszeresére emelése, az egymillióval több dolgozó ember, a multikkal szemben is érvényesített magyar érdekek.

Elárverezett állami földek

A Jobbik frakciójából Magyar Zoltán beszélt arról, hogy a Kúriának köszönhetően most majd aláírásokat kezdhetnek gyűjteni azért, hogy népszavazást lehessen kiírni az állami földek privatizációjáról, és arról, hogy Fidesz-közeli nagybirtokosok kapták a földeket, arról nem is beszélve, hogy külföldiek is magyar földhöz jutottak Orbán ígéretével ellentétben.

Nagy István fideszes államtitkár válaszában tagadta a vádakat és számokat sorolt: a legutóbb meghirdetett 200 ezer hektár 60%-a kelt el, közel háromezer vevő volt. A megvásárolt földek átlaga 41 hektár, a korábbi haszonbérlők 17%-a lett árverési nyertes, az értékesített területek 38%-a esetében 40 év alatti gazda licitált eredményesen. Nagy szerint nem igaz, hogy csak a nagytőke jutott földhöz, és nem lehet szembefordítani egymással a gazdálkodókat – nagy, kicsi és közepes gazdaságokra egyaránt szükség van. Ez a kormány számos konfliktust felvállalt, hogy a nagybirtokrendszer-támogatást visszavágja.

Saul fia és az új filmtámogatási rendszer

Az MSZP-s Tóbiás József arról beszélt, hogy „a valódi Magyarország döntött tegnap: óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt Salgótarjánban”. Szerinte ez azt a reményt hordozza, hogy akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, reménykedhetnek. Emellett megkérte a kormányt, hogy ne akadályozzák a szocialista polgármester munkáját csak azért, mert vesztettek. És kiemelte a Saul fia sikerét.

Rogán Antal a kormány részéről úgy reagált, hogy ők is örülnek a Saul fia sikerének – hozzátette: a miniszterelnök hajnalban ki is írta a Facebook-oldalára, és az is fontos, hogy a film sikere mindannyiunké, például azé a filmtámogatási rendszeré, amit az MSZP nem szavazott meg. Hogy a film sikere az új filmtámogatási rendszer sikere is, később Kósa Lajos is megismételte.

Salgótarján és annak hiányzó költségvetése

A választási eredményekhez Rogán hozzátette, hogy minden választás valóban fontos, ezért veszített az MSZP 2010-ben és 2014-ben is. Salgótarjánban csak annyi történt, hogy a korábban is szocialista városvezetés megtartotta a várost. Hozzátette viszont, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzására emlékeztet az, hogy a város a mai napig nem nyújtotta be költségvetését, arról jó mélyen hallgat.

Ehhez Kósa Lajos fideszes frakcióvezető később azt is hozzátette, hogy érdekes, hogy a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát is, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel, így várják a választ, hogyan sikerült ezt összehozni.

Népszavazások: vasárnapi zárvatartás

Harrach Péter KDNP-s politikus azt fűzte a témához, hogy ők a maguk részéről a szolidaritás oldaláról közelítik meg a témát. Megértik, ha az MSZP foglalkozik ezzel, hiszen természetes, hogy minden párt kiválaszt, felvállal valami témát, amivel a társadalom egy részének támogatását maga mellett tudhatja. Ők viszont inkább úgy tennék fel az erről szóló népszavazás kérdését, hogy a választópolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a kiskereskedelemben dolgozó 200 ezer embertől elvegyék az egyetlen biztos pihenőnapot.

Rogán Antal hozzátette: „Sem én sem más nem örül annak, hogy amikor az MSZP elindul népszavazást beadni, balhé van. Hogy ez miért van, jó kérdés, de arra rámutat, az a népszavazási törvény, ami ezt lehetővé teszi, az ebben a formában nem túl sikeres.” Így a  kormány álláspontja, azon változtatni kell. Fel is kérték a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy találja ki, hogyan lehetne ezen változtatni.

Népszavazások: kötelező betelepítési kvóta

Rogán szerint a kvóta egy lopakodó dolog; először negyvenezres önkéntessel kezdődött, aztán jött a 120 ezres kötelező kvótája, aminek a Lisszaboni Szerződés megkerülésével próbált Európa érvényt szerezni. Ezt támadta meg a kormány. A harmadik lépés a valódi, mindenkire kiterjedő kötelező betelepítési kvóta, amiről a kormány szerint senki más nem hozhat döntést, csak az emberek. Hogy akarnak-e együtt élni más kultúrájú emberekkel. Ezért fordult a kormány a népszavazáshoz.

2016 a magyar–lengyel szolidaritás éve

A parlament egyhangú szavazással döntött erről, 168 igen, nulla nem, nulla tartózkodás mellett.

Gyáva, önkényuralmi rendszer

„Mi az ön személyes felelőssége a népszavazás alkotmányos intézménynek kiüresítéséért és lejáratásáért" – tette fel a kérdést Orbán Viktornak Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő. A politikus megkérdezte, kivizsgáltatja-e, milyen szerepe lehetett Kubatov Gábor Fradi-elnöknek, a Fidesz alelnökének az Alkotmány utcában történtekben, illetve hogy ő maga adott-e utasítást a kopaszoknak, hogy nehezítsék az MSZP-s politikus népszavazási kezdeményezését. Ez egy gyáva önkényuralmi rendszer bemutatkozása, amit az emberek nem fognak tűrni, mondta a politikus.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár válaszában azt mondta, a tisztelet kultúrájának kell érvényesülnie. Olyan szabályokra van szükség, hogy mindenki érvényesíthesse demokratikus jogait. Amikor ilyen balhé alakul ki, meg kell nézni, hogy mit tehetünk jogalkotóként, hogy a rend helyreálljon. Ezért, mint jelezte, kezdeményezték a választási bizottságnál, hogy mondja el a véleményét, hogyan lehet kezelni az ilyen helyzeteket a szabályok, a törvény változtatásával. Plusz előhozta Tuzson is, hogy a múlt keddi jelenet nem a Fidesz érdeke volt.

Fapados atomerőmű?

Lázár Jánoshoz intézett interpellációjában Szél Bernadett, LMP-s képviselő arról beszélt, hogy egyes európai bizottsági anyagok hiányolják a magyar atomprojektből a plusz biztonsági berendezéseket, amiket a finnek is megrendeltek az atomerőművükhöz. A politikus szerint a nukleáris energia nagyon veszélyes, így problémás, hogy az oroszokkal kötött szerződéskor nem tettek meg mindent, hogy biztonságos atomerőműt rendeljenek meg. Illetve ha megtették, mennyibe kerül majd ez pluszban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát azzal kezdte, „reneszánsz hölgy képe bontakozik ki" Szél kapcsán, aki olyan kérdéseket tesz fel, amik az ő szerény képességeit meghaladják, így a konkrét, technikai kérdéseinek pontosítását kérte. Mindenesetre visszautasította a biztonsági kockázatot a paksi beruházással kapcsolatban. Hozzátette, a kormány kulcsrakész atomerőművet vásárol, amelynek minden nemzetközi sztenderdnek meg kell felelnie. Az a kérdés, hogy 90 forint vagy 36,5 forint legyen az áram ára – mondta végül.

Szél szerint ez a válasz azt jelentette, hogy nem rendelték meg a plusz biztonsági berendezéseket.

Kovács Béla ezredszer

Novák Előd, jobbikos képviselő szerint a kommunista vezetők áldozatai forognak a sírjukban, elég csak arra gondolni, hogy Mansfeld Péter ügyészét például nemhogy nem ítélték el, de luxusnyugdíjat kap a mai napig. Az is nonszensz, hogy 2060-ig titkosították azokat az anyagokat, amikből kiderülhetne, kik és hogyan vettek részt aktívan a kommunista rendszerben, ráadásul nyíltan tesznek vezető pozíciókba III/II-es ügynököket. Miért kell megvárni az antikommunista döntésekkel a Jobbik kormányát? – kérdezte Novák.

Tuzson Bence válaszolt Nováknak. Először azt mondta, 2000-ben az első Orbán-kormány döntött a kommunizmus áldozatai emléknapjának bevezetéséről. Majd Kovács Béla oroszországi kémkiképzéséről beszélt, és azt kérte a Jobbiktól, tartsanak önvizsgálatot.