István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

A Századvég szerint az ország fele szereti Orbán Viktort

2016.03.05. 14:19

A kormányhoz közel álló Századvég Alapítvány február végén készített közvélemény-kutatása szerint továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül, a Fidesz-KDNP pedig jelenleg is stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzékkel szemben.

A kutatóintézet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kifejti, a kormánypártok a teljes népesség körében 34 százalékon, a biztos szavazók körében 46 százalékon állnak. Utóbbi kategóriában a Jobbiknál 23 százalékot, az MSZP-nél 14 százalékot, a Demokratikus Koalíciónál (DK) 9 százalékot, az LMP-nél 4 százalékot, az Együtt - a Korszakváltók Pártjánál pedig 1 százalékot mutattak ki.

A felnőtt lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktorról, akit a népszerűségi rangsorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke követ, jelentősen lemaradva, egyformán 28 százalékos mutatóval.

Továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező, a DK vezetőjének esetében 17 százalék, az MSZP elnök-frakcióvezetőjénél pedig 15 százalék a pozitív vélemények aránya.

A Medián is a héten hozta ki februári kutatását, az ő felmérésük szerint ugyanakkor a választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát. Vona Gábor pártja elérte korábbi rekordját, a teljes népesség 16 százaléka támogatja őket.