Farkas Flórián először nyilatkozott az érettségijéről

2016.03.08. 17:27

Meglepő fordulat Farkas Flórián miniszterelnöki biztos iskolai végzettségeivel kapcsolatban: a politikus a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére válaszolva azt közölte, hogy a Budakalászi Gimnázium esti tagozatán érettségizett 2001-ben. 

Update: Az Oktatási Hivatal Indexnek küldött válaszából kiderül, hogy Farkas Flórián nem szerzett érettségit 2001-ben a Budakalászi Gimnázium esti tagozatán. 

Ez nagy újdonság, mert az Országos Roma Önkormányzat elnökének életrajzából eddig hiányzott, hol szerzett középfokú végzettséget, és ez évekig nem volt hajlandó elárulni az őt ért vádak ellenére sem. Farkas állítása ugyanakkor még nem bizonyít semmit, az Mno.hu legalábbis nem közölte, hogy kapott volna hiteles másolatot a politikus érettségijéről. 

A politikus titkolózása miatt a RomNet hivatalos állásfoglalást kért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, akik azt mondták, hogy "egy országgyűlési képviselő alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül". Tehát Farkas törvényszegést követett volna el, ha nem válaszolt volt az Magyar Nemzet adatkérésére, mint ahogy tette azt korábban évekig. 

Farkas iskolai végzettségei évek óta homályosak: az elmúlt tíz évben az állt a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő Farkas hivatalos önéletrajzában, hogy az ELTE jogi karán végzett, a Magyar Nemzet idén januári oknyomozása után azonban kiderült, hogy a képviselő rosszul emlékezett életének erre az ötéves periódusára, írtuk korábbi cikkünkben

A hivatalos dokumentumok szerint ugyanis nem oda, hanem egy másik karra, a Társadalomtudományira járt, politológiára. Az egyetem korábbi rektora azt is cáfolta, hogy Farkas – bár korábban ezt is állította – az ELTE-n óraadó tanár lett volna. A cáfolatok után Farkas többször volt kénytelen módosítani az életrajzát.