Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Használt helikoptereket vesz a Belügyminisztérium

2016.03.08. 09:58

Öt darab használt amerikai MD 902-es helikoptert vásárol a Belügyminisztérium a Légirendészeti Szolgálatnak – értesült a Magyar Nemzet. Eddig Baden-Württemberg  rendőrsége használta az Explorer elnevezésű gépeket, melyeket az arizonai Mesában működő MD Helicopters cég gyártott a kétezres évek elején.

A világon egyedülálló, széleskörűen nem elterjedt farokrotor nélküli (NOTAR) technológiát alkalmazó, nyolcüléses típusú gépek tizenöt éves használatuk alatt ötezer órát töltöttek a levegőben, egyikük 2011-ben összetört egy éjszakai balesetben.

Az árról nem közölt információt a lap, de valószínűsítik, hogy felszereltségtől függően az egész üzlet (melynek szerződését értesülésük szerint a napokban írták alá) értéke forintban milliárdos nagyságrendű lehet.

Bár a beszerzés nem volt transzparens (a Magyar Nemzet korábbi érdeklődésére a rendőrség mindig tagadta, hogy önálló helikopterbeszerzésre készülne), bennfentesek szerint első ránézésre érvényesültek szakmai szempontok. Az eddigi MD 500-asoknak például ugyanaz volt a gyártója, mint az MD 902-eseknek, ami az jelenti, hogy a személyzetnek nem teljesen ismeretlen eszközzel kell folytatnia munkáját.