Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Rácz Jenő tudja, miért szúrja el a Fidesz az egészségügyet

2016.03.10. 06:58
Mindenki tanácsadója, az MSZP-SZDSZ-kormány egykori egészségügyi minisztere, a veszprémi kórház leköszönő igazgatója Rácz Jenő elárulta, tudja, hogy miért nem látják a politika csúcsain lévő politikusok, hogy mik és mekkorák a bajok az egészségügyben.

Rácz a csütörtöki Válasznak adott interjújában államigazgatásban szerzett tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy az előterjesztésekből a csúcs felé közelítve fokozatosan eltűnnek a szakma vészjelzései.

Ezért nem szembesült Orbán Viktor sem a valós tényekkel például, amikor az orvosok kötelező nyugdíjazásáról döntöttek. Azt, hogy hatezer orvos nyugdíjazása katasztrófát okoz, neki kellett tudatosítania a kormányfőben.

A Magyar Idők február végén hozta nyilvánosságra, hogy a Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi minisztere márciusi nyugdíjba vonulása után Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa mellett dolgozik majd.

Rácz most azt mondja, valójában már legalább tíz éve adja a tanácsokat Hegedűsnek, és persze rajta keresztül a Fidesznek.

Mindenkinek adok tanácsot, aki megkér rá, de csak olyat, ami szakmai jellegű és előreviszi az egészségügyet.

Politikamentességét illusztrálandó azt is leárulta, hogy komoly szerepe volt a Fidesz által kezdeményezett, az MSZP-SZDSZ kormányra súlyos csapást mérő vizitdíjellenes népszavazásában is. Ráadásul mindkét oldalon. Itt is, ott is elmondta a véleményét, és mindig ugyanazt.

Ezzel együtt az a meggyőződése, hogy az egészségügy állapota fontos politikai kérdés.

Hegedűsnél ennek megértetésével kezdi majd:

Hogy az egészségügyben nem úgy érkeznek a pofonok, mint a politikában. A betegek nem vonulnak az utcára, de megtorolják, ha a legnagyobb bajban kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ön szerint létezik olyan, hogy elégedetlen vagyok az orvosommal, a kórházigazgatómmal, de az ellátásért végső soron felelős kormánnyal nem? Tessék megnézni az SZDSZ példáját!