Tarlós István beszáll a kvóta-kampányba

2016.03.12. 12:48
Szombaton tartják A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferenciát, ahol polgármesterek és kormánytagok adhatnak hangot annak, mennyire elutasítják a kvótát. 900 önkormányzat már elítélte a kvótát, most Budapest is csatlakozik. Erről kezdeményezett népszavazást a kormány.

A Fővárosi Közgyűlés következő ülésén hivatalosan is csatlakozik a kormány kötelező uniós betelepítési kvótát elutasító álláspontjához - jelentette be Tarlós István főpolgármester szombaton Budapesten, A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferencián, tudósította az MTI.

A főpolgármester városvezető a Megyei Jogú Városok Szövetsége által rendezett tanácskozáson úgy fogalmazott, bár budapesti kérdésekben korábban volt vitája a Fidesszel, most "megerősíti hitében a kormányt, amely a népe javát akarja". Tarlós a kormány által kezdeményezett kvótás népszavazásra célzott.

Most mi nem reklámkampányt folytatunk

- mondta, furcsa felfogásnak nevezve, hogy egyesek uszításnak állítják be az önvédelmet. 

Tarlós István hangsúlyozta, hogy a rászorult menekülteket saját lakóhelyükön kell segíteni. "Nem akarjuk veszélybe sodorni, feladni a magunkét" - közölte, megjegyezve, hogy Angela Merkel német kancellárnak éppen annyi joga van eldönteni, kiket fogad be, mint bármely magyarországi településnek. 

Nem kérnek a kalandorokból

"Magyarország határai biztonságosak" - ezt már Pintér Sándor belügyminiszter jelentette ki a konferencián. A miniszer köszönetet mondott a határ biztonságát garantáló, a munkájukat sok esetben "embertelen körülmények között" végző rendőröknek, határvadászoknak, honvédeknek.

"A népvándorlást a külső határok mentén meg kell állítani", csak azokat szabad beengedni, akik "valódi menekültek és hátsó szándék nélkül érkeznek" az Európai Unióba - mondta Pintér Sándor, aki szerint csak így biztosítható Magyarország és az EU biztonsága.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a szervező Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke köszöntőjében szintén úgy fogalmazott: "védelmet nyújtunk a menekülteknek, de nem kérünk a kalandorokból".

Sem a német kancellár, sem senki más nem kapott felhatalmazást arra, hogy a mi életünkről a mi kontónkra tárgyaljon bárkivel.

900 település már elítélte a kvótát

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, egyben a Fidesz budapesti elnöke arra kérte a betelepítési kvótát elutasító önkormányzatokat, hogy nyíltan, intézményesített formában dolgozzanak együtt a kvótaügyi népszavazás sikeréért.

"Kampányoljunk, buzdítsuk a polgárokat arra, hogy vegyenek részt ebben a jövőnket, életünket, biztonságunkat és kultúránkat alapjaiban meghatározó nemzeti ügyben" - mondta.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége által rendezett tanácskozáson Kocsis Máté közölte, hogy eddig mintegy 900 település hozott a betelepítési kvótát elítélő határozatot. Mindez "egyfajta mozgalommá" nőtte ki magát - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szóban forgó önkormányzatok 6,5 millió embert képviselnek. "Ki sem merem mondani, hogy ez kétharmad" - jegyezte meg Kocsis Máté, aki felszólalása végén arra kérte a "brüsszeli bürokratákat", hogy ha ők nem képesek megvédeni Európát, akkor ne akadályozzák ebben Magyarországot.