A KDNP-t nem rázná meg, ha mégis kinyitnák vasárnap az üzleteket

DEBRE20150322001
2016.03.26. 10:02

A kereszténydemokraták nem kaptak információt arról, hogy a kormányzat újragondolná az üzletek vasárnapi zárvatartását.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Indexnek azt mondta: ugyan pártja volt az ötletgazda, de a döntés későbbi megvalósításában már kevés szerepe volt, így arról sem feltétlen egyeztetnének velük, ha most módosítanák a rendelkezést.

A héten a Népszabadság írta piaci forrásokra hivatkozva, hogy felmerült a kormány részéről a vasárnapi zárvatartás eltörlése. A lap szerint erre utalhat az, hogy kiskereskedelmi üzletláncoknál puhatolóznak a kérdésben.

A vasárnapi boltzár ötletét az előző ciklusban vetette fel a KDNP, de akkor Orbán Viktor miniszterelnök még nem támogatta. Álláspontja azonban idővel megváltozott, és 2015 márciusában annak ellenére bevezették a tiltást, hogy a közvélemény-kutatók folyamatosan jelezték: nagyon népszerűtlen az intézkedés. A helyzet a bevezetés óta eltelt egy évben sem változott.

A népszerűtlenség azonban nem változtatott a KDNP hozzáállásán. Arra a kérdésre, hogy a döntés népszerűtlensége miatt felülvizsgálnák-e saját korábbi javaslatukat, Harrach Péter egyértelműen nemmel felelt.

Nézze, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a KDNP-nek világnézeti kispártként nem kell kétségbe esnie a népszerűségének növekedése vagy csökkenése miatt. Úgy érzem, hogy az a támogatottságunk mindig megvan, amire szükség van, és ha következetesek vagyunk, azt a támogatóink jó néven veszik.

Bár az Index információi szerint az MSZP népszavazási próbálkozásai miatt a kérdés már a Fidesz elnökségében is felmerült, a Népszabadság cikkének megjelenése után Kormányzati Tájékoztatási Központ alaptalannak nevezte a lap értesülését.

(Borítókép: Bevásárlókocsi a vasárnap zárva tartó debreceni Auchan áruház parkolójában Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön