Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Április 15-én jöhet az újabb tiltakozás az oktatásban

2016.04.01. 09:13 Módosítva: 2016.04.01. 15:31

Amennyiben a kormány április 12-én nem ül le tárgyalni a Tanítanék mozgalommal, akkor április 15-ére újabb polgári engedetlenséget hirdetnek a civil közoktatási platformmal együtt, méghozzá most már kétórásat, jelentette be a mozgalom képviselője, Törley Katalin.

Törley elmondta, a kezdeményezést több szakszervezet támogatja, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezet -, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, továbbá a közművelődésben, a közlekedésben, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban dolgozókat és a művészeket tömörítő érdekvédelmi szervezet képviselői.

Törley szerint

szorít az idő! Nincs hová hátrálni! Ki kell kényszeríteni a változásokat!

Nem túl valószínű, hogy a kormány eleget tesz a követelésnek, ugyanis Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a pedagógusok szerdai demonstrációja kudarcdba fulladt, mivel a 3200-ból mindössze 100-ban volt tiltakozás. Lázár „óvodásnak” nevezte Pukliék hozzáállását, hogy a kormánnyal folytatott tárgyaláson ne legyenek ott a kamarák, illetve azok a szervezetek, amiket releváns szereplőknek tart a kormány, Pukliék azonban nem. Szerinte Pukliénak is a köznevelési kerekasztalhoz kellene ülnie.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a mozgalmat országossá kell bővíteni, ha április 15-én lesznek megmozdulások, akkor megfontolják, hogy azokat félpályás útlezárásokkal és más demonstrációkkal is támogassák.

Sztrájkot fontolgat a Pedagógusok Szakszervezete

Fontolóra veszi a sztrájk meghirdetését a pedagógus sztrájkbizottság, ha a hétfői tárgyaláson néhány fontos kérdésben nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a TV2 Mokka című műsorában.

Galló Istvánné az MTI híradása szerint azt mondta, azért fontolgatják az egynapos sztrájk meghirdetését, mert bár az általuk összeállított 25 pontból sok van, amelyben közeledtek az álláspontok, néhány nagyon fontos kérdésben nem látják a megegyezés lehetőségét.

Mint mondta, ilyen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ további működésének kérdése, amelyben szeretnének tisztán látni. A sztrájkbizottságot alkotó három szervezet egyikének vezetője utalt arra, hogy bár március 22-én bejelentették a Klik megszűnését, csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, ebben az ügyben a kormány még semmiről sem döntött.

Gallóné szerint az intézmények fenntartása, az iskolaigazgatók jogköre alapkérdés a köznevelés működésének további sorsát illetően, ezért nem újsághírekre, nyilatkozatokra szeretnének hagyatkozni. Hasonlóan fontos és vitás kérdés a pedagógusok és a tanulók munkaterhelése, valamint a szabad tankönyvválasztás.

Mint ismert, szerdán az elégedetlenkedő tanárok egyórás tiltakozást tartottak. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője azt mondta, ez csak az első lépés volt, amennyiben a kormány két héten belül nem ül tárgyalóasztalhoz velük, újabb akciókra kell számítani.