Súlyos jogsértéseket tártak fel a Szent Imre Kórházban

2016.04.11. 13:46

Ahogy lapinformációk alapján mi is megírtuk, tavaly márciusban a Szent Imre Kórház pszichiátriai osztályán szült egy nő, aki vajúdásához nem kapott orvosi segítséget, és az újszülött meghalt. Akkor a kórház egy belső vizsgálatra hivatkozva azt írta, hogy azért nem vitték át a nőt a szülészetre, mert nem ez volt a "vezető kórképe", vagyis másodlagos volt, hogy állapotos. Mint mondták, a gyermeket az anya holtan hozta világra, több beteg viszont a lapoknak azt állította, hogy a gyerek még felsírt. 

A laphírek alapján átfogó vizsgálatot indított az ombudsman a kórházban, ahol megállapítása szerint súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel:

szakértői jelentés szerint ugyanis a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

Székely László szerint a pszichiátriai osztály alkalmazottai nem vették észre sem a vajúdást, sem a szülés megindulását, annak ellenére, hogy a nőt a krízismegfigyelőben helyezték el, ahol szigorú megfigyelés alatt kellett volna tartaniuk. A nő pelenkázva volt és le is kötözték, már csak akkor siettek segítségére, amikor a gyermek feje és karja már látható volt.

Az ombudsman szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az a tény, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott, így kellett megszülnie a gyermekét.

Az ombudsman az ügyben ajánlással fordult az Emmi miniszteréhez, az országos tiszti főorvoshoz, a kórház főigazgatójához, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi Dokumentációs Központ főigazgatójához.

Az ombudsman a pszichiátriai osztályon tartott vizsgálata során más visszásságokat is talált:

  • nincs ebédlő és társalgó szoba
  • a folyosón helyeznek el betegeket
  • azért vesznek fel betegeket, mert más osztályok nem tudják vagy nem akarják felvenni őket
  • kicsi az egy betegre jutó minimális terület
  • hiányos és pontatlan a betegek gyógyszerezésének dokumentációja
  • rendszeresen elmarad a betegek törvényes képviselőjének értesítése
  • a betegek nem tudnak kapcsolatba lépni a betegjogi képviselővel.