Nyomoznak a NFA elnöke ellen hűtlen kezelés miatt

2016.04.12. 19:07

Az Index információi szerint mégis elindult a nyomozás a Nemzeti Földalapkezelő elnöke, Nagy János és a szervezet alkalmazottai ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor a BRFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát utasította a vizsgálat lefolytatására.

Ibolya főügyész döntése felülírta saját helyettese korábbi elutasító határozatát. Fürcht Pál még februárban jelezte Sallai R. Benedeknek, hogy nem tartja indokoltnak a feljelentését.

Az LMP agrárszakértő országgyűlési képviselője L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár feleségének kirívóan alacsony árú földvásárlásáról szóló hírek után fogott gyanút, hogy bizonyos helyeken nagyon szerény kikiáltási árakkal indul a licitálás.

L. Simon felesége a Velence-tó közelében fekvő festői Nadapon 21 millió 250 ezer forintért vásárolt meg egy 34,4 hektáros Natura2000 besorolású területet a Nemzeti Földalapkezelő földárverésén. A decemberi liciten így hektáronként mindössze 617 ezer forintot kellett fizetnie.

Az alacsony ár annak volt köszönhető, hogy a Nemzeti Földalapkezelő elnöke által aláírt árverési hirdetményben a 20 hektáros nadapi legelőre és a 14,4 hektár szántóra 20 millió 250 ezer forint kikiáltási árat szabtak meg.

Sallai szerint ez az ár az ingatlan fekvése és a környékbeli hasonló ingatlanok árai alapján kirívóan alacsony. A feljelentésben jelezte, hogy ugyanazon a napon 5,8 hektáros árverezett velencei szántó például 10 milliós induló ár mellett 15,6 millió forintért kelt el. Itt a kikiáltási ár több mint 1,7 millió volt hektáronként, az állam bevétele pedig hektáronként 2,7 millió, ami négyszerese annak, amint L. Simonéknál elértek. 

Jól jártak a Fazekas Sándor agrárminiszter rokonságába tartozó vásárlók, Bekecs Mátyás és Péter is, akik 200 aranykoronás földeket vehettek meg Tiszaszentimrén igen kedvező áron: 53,1 hektárt 9,75 millióért, ami 183 ezer forintos hektáronkénti árat jelentett. Ez az országos átlagár kevesebb mint fele, noha jó minőségű termőföldekről volt szó.

A budapesti főügyész helyettese februárban azzal utasította vissza a feljelentést, hogy a Földalapkezelő alkalmazottainak tulajdonosi intézkedései kívül esnek a közhatalmi funkciók ellátásán, ezért nem valósítottak, nem is valósíthattak meg hivatali visszaélést. A hűtlen kezelés pedig azért nem állt meg, mert a vételi ár az árverésen alakul ki, és az ügyész szerint nem a megadott induló ár, hanem a résztvevő személyek licitálása befolyásolja azt.