Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Századvég: A közoktatás államosítása eldöntheti a választásokat

HUS 0259
2016.04.13. 09:03

Újabb cikket közölt a Vs.hu a Miniszterelnökségtől kiperelt Századvég-tanulmányokról. A kormány agytrösztjének számító Századvég cégcsoport 4 milliárdért készített háttértanulmányokat a kabinetnek, amelyekből többek között kiderült, hogy az emberek nem támogatták a stadionépítéseket. 

A Vs.hu a mai cikkében a kormány döntéseivel, terveivel kapcsolatos Századvég-kritikákat szedte össze. A beszámoló alapján a legtöbb savat az akkor még Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium kapta. 

„Sok fontosabb gazdaságpolitikai döntés azt az érzetet kelti, hogy improvizatív módon született. Véleményünk szerint a munkahelyvédelmi akcióterv is ilyen. Mivel a kormány az elmúlt két évben sorozatosan megsértette legszegényebb rétegek érdekeit, ennek hatására fokozatosan növekedtek a szociális feszültségek. Ezért most egyfajta tűzoltásként kitalálta a programcsomagot, amelynek a kormányzati cikluson belüli pozitív hatása azonban meglehetősen bizonytalan” – írták egy 2012 júliusában készült tanulmányban.

Matolcsy népesedést ösztönző akkori programjáról is úgy írtak, mint ami inkább tekinthető helyzetértékelésnek, mint valós programnak.

Az állítások többsége nincs számításokkal alátámasztva, rövid távú szavazatmaximalizálásra épülő ötleteket tartalmaz, amelyek ráadásul óriási költségvetési forrást igényelnének.

A Századvég szerint az is problémás, hogy a születésszám növekedését nem a nyugdíjreformtól kellett volna várni. 

A portál szerint az ilyen elejétől a végéig kritikus tanulmányokból alig akadt, inkább egy-egy döntés kockázataira figyelmeztettek a kormány elemzői. 

A Klikkel kapcsolatban például azt írták, hogy a közoktatás államosítása önmagában képes lehet arra, hogy a következő országgyűlési választások eredményét befolyásolja vagy akár eldöntse. Szakmai szempontból sem értettek egyet a közoktatás teljes államosításával. 

Nem támogatták a rezsicsökkentést, mert az energetikai szektor „rendkívül tőke- és eszközigényes ágazat”, amiben időigényes a projektek tőkeigénye, ezért a magánvállalatok profitérdekének csökkentése veszélyeztetheti a lakossági ellátás biztonságát.

2013 februárjában a Századvég azért bírálta a kormányt, mert nincs igazán korrupcióellenes stratégiája. Közvélemény-kutatásukból az derült ki, hogy a választók 70 százaléka nem a hivatali ügyintézőket tartja korrumpálhatónak, hanem a politikai döntéshozatalban lát korrupciós kockázatot.

A teljes cikket itt olvashatja el