Jövő csütörtökön nagyon figyeljen a gázpedálra!

2016.04.14. 12:15

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 21-én reggel 6 órától 22-e reggel óráig, jelentette be az ORFK osztályvezetője, Kiss Csaba az MTI jelentése szerint. A Speedmarathon elnevezésű, 24 órás összeurópai sebességmérést egész Európában a Tispol (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) felhívására hajtják végre.

veda-003
Fotó: Police.hu

Egész Európában ezen a napon szinte folyamatosan tartanak sebességmérő akciókat. Az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, mert évek óta a gyorshajtás a halálos balesetek legfőbb oka. Kiss szerint az akciót nem azért tartják, hogy mindenkit megbüntessenek, hanem, hogy életeket mentsenek

Az ellenőrzés ideje alatt az összes traffipax a gyorshajtókat fogja figyelni.

Egy kamerával egy helyszínen legfeljebb négy órán keresztül ellenőriznek majd. A rendőrség a helyszínek kiválasztásához - ahogyan tavaly is - a lakosság segítségét kéri, az ellenőrzéseket ott fogják végrehajtani, ahol azt az emberek indokoltnak tartják.

A javaslatokat kedden 8 óráig várják Budapesten a speedmarathon@budapest.police.hu mailcímre, illetve vidéken a Budapest szó helyett az adott megye nevét, vagy annak első tagját kell beírni, például így speedmarathon@gyor.police.hu. Az adatokat ezután összesítik, és nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan hol és mikor lesznek sebességmérések.

A tavalyi összeurópai ellenőrzési akció során a legtöbb gyorshajtót Németországban (mintegy 11 ezer) és Olaszországban (5,5 ezer) fogták el, Magyarország a harmadik helyre került 5 ezer gyorshajtóval.