Nem hallgatnak Vonára, újraindulnának az elküldött alelnökök

2016.04.20. 20:21 Módosítva: 2016.04.20. 21:24

Hegedűs Lorántné, Szávay István és Apáti István is újraindulna Jobbik-alelnöknek – erről maguk az érintettek nyilatkoztak azelőtt vagy azt követően, hogy a párt szerdai elnökségi ülésén Vona Gábor bejelentette, megvétózza, hogy az esedékes tisztújításon a párt radikális szárnyához tartozónak elkönyvelt politikusok újrainduljanak.

Novák Előd terveiről egyelőre nem tudni.

A Jobbik alapszabálya szerint az alapszervezetek 10 százalékának támogatása szükséges az alelnökjelöltséghez, ám Vona az alapszabály egy eddig gyakorlatilag ismeretlen pontjára hivatkozva kijelentette:

pártelnökként joga van meghatározni, kikkel akar együtt dolgozni, ezért a kongresszus majd csak közülük választhat alelnököt.

Érdekesség, hogy míg reggel az ATV arról írt, Hegedűs Lorántné is a kiszorítandó alelnökök között van, délutánra az ő neve már kikerült a hírekből, és maradt a Novák-Szávay-Apáti hármas.

  • Hegedűs Lorántné tegnap este a Facebookján jelentette be, alelnök akar lenni: "Kedves Magyar Testvéreim! A sokfelől kapott biztatást és bátorítást megköszönve, ezennel bejelentem, hogy indulok a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöki jelöltségéért." A szerdai elnökségit követően már nem is volt szó róla, hogy őt is vétózná Vona.
  • Apáti István a HírTV-nek nyilatkozva arról beszélt, nem enged a pártelnöki nyomásnak: „Eldöntöttem, hogy indulok, és ha meg kell hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve – úgy gondolom, a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről rám nem mutatkozik valós igény. Ha azonban azt érzem, és most ezt érzem, hogy erős a támogatás, csak akkor tudok a tagtársaim, a bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom a megméretést”.
  • Szávay István az Indexnek nyilatkozott arról, hogy Vona tiltása ellenére alelnök lenne: „Számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha érezni fogom a tagság támogatását, vagyis össze fog jönni az alapszabályban meghatározott legalább 10 százaléknyi támogatás, akkor el fogok indulni".
  • Novák Elődről egyelőre nem tudni, mit lép, nekünk annyit mondott, hogy leforrázva érzi magát, Vona Gábor döntése váratlanul érte. Mivel az elküldött alelnökök közül egyértelműen ő a legismertebb és legradikálisabb figura a pártvezetésben, akinek a legtöbb konfliktusa volt Vonával, jobbikos forrásaink kizártnak nevezték, hogy pont ő nyugodna bele a döntésbe.
  • Dúró Dóra több jobbikos forrásunk szerint le fog mondani a Jobbikban betöltött tisztségeiről. Ő például a párt parlamenti frakcióvezeto-helyettese. Telefonon megkerestük, de kérdésünkre azt mondta, hogy egyelőre semmit sem kíván mondani ebben a témában. Dúró esetleges lemondása azért is lenne érdekes, mert nem tagja a párt elnökségének, Vona döntése nem érinti közvetlenül.