Vilhelmina
10 °C
21 °C

Kamrába zárták, éheztették 11 éves kislányukat a kislétai szülők

2016.04.22. 09:01

A Nyírbátori Járási Ügyészség vádat emelt egy kislétai szülőpár ellen sanyargatással elkövetett személyi szabadság megsértése és kiskorú veszélyeztetése miatt. A vádirat szerint a szülők 11 éves kislányukat büntetésből hónapokon át a kamrába zárták, éheztették, mindezt másik négy gyerekük szeme láttára.

Az anyát és az apát is börtönbe küldenék, és az indítványban az is benne van, hogy a bíróság szüntesse meg a szülői felügyeleti jogukat, derül ki az ügyészség pénteki közleményéből. A pár öt gyereke egyébként már most is lakásotthonban van, a gyámhatóság kérésére a nyomozás kezdete óta.

FOTÓ2

A szülők kislétai házukban nevelték az öt gyereket, akik közül három közös volt, egy-egy pedig a szülők korábbi kapcsolataiból született. A bántalmazás áldozata a legidősebb közös gyerek volt. Ő 10 éves korában, 2014 áprilisától a szülei kérésére magántanuló lett. A szülők ezt a döntésüket azzal indokolták, hogy a gyerek lopott az osztálytársaitól. Az ügyészség szerint a kislány valójában azért vett el szendvicset, édességet másoktól, mert otthon éheztették.

A vádirat szerint a kislány 2014 októberétől először csak éjszakára, aztán novembertől már délután 3-tól bezárták a ház fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrájába, amelyen csak egy szűk ablaknyílás volt. Az ajtót kívülről függönnyel letakarták, és be is reteszelték, belülről kinyitni nem lehetett.

A kislány nem tudott tisztálkodni, nem kapott elég ételt és vizet, a testsúlya csak 25 kiló volt. 2015 áprilisától a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a szomszédoktól. Ők értesítették végül a rendőrséget. 

A vád szerint a szülők tetteikkel a másik négy gyerekük lelki fejlődését is veszélyeztették, a látottak miatt ők is szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak.

A rendőrség is beszámolt az esetről, amikor az eljárás elindult 2015 áprilisában. Azt írták: a 2 négyzetméteres kamra berendezése mindössze egy matrac és egy bili volt. Az akkori rendőri közlemény szerint a szülők nem értették, hogy bűncselekményt követtek el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport