Vádat emeltek a hamis dollárt gyártó exjobbikos ellen

2016.04.26. 09:57

Különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt vádat emeltek két férfi ellen, akik hamis amerikai dollárt és ukrán hrivnyát nyomtattak csaknem 160 millió forint értékben Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Untitled-1
Fotó: Police.hu

Ugyan a főügyészség szóvivője nem nevesítette az elkövetőket, a Napi Gazdaság arról írt korábban, hogy egyikük Szász István, a Jobbik nyékládházi szervezetének egykori elnöke volt, míg a másik férfi az edelényi M. István, akinek érdekeltsége volt egy profi nyomdában. 

A rendőrség szerint a hamisítók egy társuk megbízását teljesítve 2015 elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és Ukrajnában forgalomba hozzák azokat egy közvetítőn keresztül. 

Beszerezték a bankjegyfestéket, a speciális UV-jelzőfestéket és a húszdolláros bankjegy képfájljait, majd rávették a nyomda üzemeltetőjét - aki nem tudott a vádlottak terveiről - egy drága digitális nyomdagép vásárlására azzal, hogy nagyobb megbízást ígértek neki. A próbanyomatokat bemutatták az ismeretlen megrendelőknek, és tavaly januártól júliusig folyamatosan nyomtatták a hamis pénzt.

A Napi szerint a pénzhamisítást a nyomda egyik alkalmazottjának jelzése alapján tudták a nyomozók leleplezni. A rendőrök tavaly júliusban rajtaütöttek a pénzhamisítókon, lefoglalták a festékeket, a nyomólemezeket, a papírokat és a kész hamis bankjegyeket, a két vádlottat pedig őrizetbe vették.

Fél év alatt mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt és 36 millió forint értékben hamis ukrán kétszáz hrivnyást készítettek. A közepes minőségű hamis bankjegyekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, nyíregyházi pénzváltókban felbukkant.