Százezer aláírása van az MSZP-nek a népszavazásokhoz

2016.05.04. 16:05

Összegyűlt százezer aláírás az ellenzéki népszavazási kezdeményezésekhez – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte ezért ha a kormány valódi népszavazást szeretne, akkor az ellenzéki kezdeményezéseket együtt kezeli a kvótareferendummal.

Az MSZP és Kész Zoltán független parlamenti képviselő együtt gyűjti az aláírásokat hetek óta az úgynevezett "lopásgátló népszavazások" kérdéseihez. Az MSZP az állami földek eladását akadályozná meg, Kész Zoltán pedig az állami vezetők kétmilliós bérplafonját vezetné be. (A vasárnapi boltbezárás eltörléséért is gyűjt az MSZP, de ez közben okafogyottá vált, hiszen a parlament visszavonta a törvényt.) A Kúria pedig kedden döntött arról, hogy ki lehet írni a kormány kvótaellenes népszavazását.

"Egy napon és egy lapon legyen" a három népszavazás – közölte Tóbiás József, aki kérdésre válaszolva jelentette be, mennyi aláírást gyűjtöttek eddig össze. Ez a 100 ezer aláírás ahhoz elég, hogy a parlamentre bízza a döntést, átengedi-e a népszavazást, a kötelező kiíráshoz azonban 200 ezer aláírás kell. Ezt még június 3-ig gyűjtheti az ellenzék.

Úgy tudjuk szocialistáktól, hogy nem halad olajozottan a gyűjtés, mióta a Fidesz visszavonta a boltbezárásos törvényt, kevesebben jönnek a szocialista pultokhoz. A 100 ezres szám persze soknak tűnhet, de április elején még azt jelentette be az MSZP, hogy négy nap alatt 50 ezer aláírás gyűlt össze

Tóbiás József szerint azzal, hogy ha egyszerre tartják a három népszavazást, több milliárd forintot lehetne megspórolni, és ez biztosítaná azt is, hogy a Fidesz nem akar "cirkuszt" csinálni a népszavazásból. Hozzátette:

ha nem egy napon tartják a három népszavazást, azért a Fidesz lesz a felelős.

Jelezte, a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezni fogják, hogy a népszavazásról szóló országgyűlési határozat együtt kezelje a három kérdést.

Hogy szavazzon egy MSZP-s a kvótakérdésnél?

Az MSZP elnöke a kormány népszavazási kérdéséről azt mondta, az nem a menekültekről, hanem a Fidesz politikai és gazdasági elitjének bebetonozásáról szól.    

Arra a kérdésre, szimpatizánsaikat mire biztatják, miként szavazzanak a kvótareferendumon, az ellenzéki politikus közölte, először annak kell eldőlnie, lesz-e népszavazás. Akkor megyünk át a folyón, amikor a hídhoz értünk – közölte arról, mikor alakítják ki álláspontjukat.