Mindent elbukott a Fidesz Lakiteleken

2016.05.08. 21:21

Kilenc helyen is időközi választást tartottak vasárnap. Ebből országosan a legérdekesebb a Lakiteleken, illetve a Pakson rendezett választás volt, ugyanis itt pártok indultak. Az eredmények persze csak annyiban tükrözik az országos viszonyokat, hogy le lehet mérni, hogy a nagypolitika hogy hat helyben.

Még nagyobbat bukott a Fidesz Lakiteleken

A korábbi polgármestert, Zobokiné Kiss Anitát (független) választották a Bács-Kiskun megyei Lakitelek első emberének. A 3784 választásra jogosult lakos közül 2320-an adták le szavazatukat a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. 

  • Zobokiné Kiss Anitára, aki 2014 óta polgármester, 1377-en szavaztak.
  • A Fidesz-Nemzeti Fórum jelöltjeként induló Madari Andor 827,
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje, Zoltán Péter 52,
  • a Magyar Munkáspárt színeiben induló Bencsik Mihály 7,
  • míg a szintén független Kalócz Gábor 6 voksot kapott. 

A lakiteleki választás nagyon fontos volt a Fidesznek. Lakiteleken 2014-ig a Fidesz kormányzott, ám ekkor némiképp váratlanul a független Zobokiné Kiss Anita legyőzte a Fidesz-Nemzeti Fórum, vagyis lényegében az itt legbefolyásosabb kormánypárti Lezsák Sándor jelöltjét.

Zobokiné négy százalékkal, 72 szavazattal nyert akkor, de ami az igazi problémát jelentette számára: a testületben maradt többségben a Fidesz. Zobokiné az állítása szerint próbált megállapodni a kormánypártiakkal, személyesen Lezsákkal is, ám a veszekedés másfél éven keresztül folyamatos volt. Januárban ezért a fideszes alpolgármester, a most polgármester-jelölt Madari Andor kezdeményezésére feloszlatták a testületet, és jöhetett az új választás.

A polgármester most nagyobb aránnyal tudott győzni - 72 szavazat helyett 550-nel - vagyis a Fidesz nagyon rosszul jött ki az újabb választás kiharcolásából.

A hat képviselői helyre tizennyolcan pályáztak, és a ebből is rosszul jött ki a Fidesz, ugyanis csupa függetlent választottak meg képviselőnek. Eddig a Fidesznek volt többsége. A testület tagja lett: Szentirmay Tamás (független) 1280, Dakóné Harkai Csilla (független) 1267, Csikós Mihály (független) 1243, Bende László (független) 1203, Mihalik Tibor (független) 1182 és Dékány Zoltánné (független) 1149 szavazattal.

Pakson nyert a Fidesz, feljött az MSZP

Tolna megyei Pakson nem polgármestert, csupán önkormányzati képviselőt választottak a 7. választókerületbe. A választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Szabó Péter alpolgármester nyerte. Ugyanakkor az MSZP jelöltje is jól szerepelt - értesült az Index.

  • a Fidesz-KDNP-s Szabó Péter 48 százalékot kapott,
  • az MSZP jelöltje, Mezősi Árpád 37 százalékot,
  • a Jobbik jelöltje, Gáspár Viktor 13-at,
  • a Munkáspárt jelöltje Szarka Istvánné 1 százalékot.

A részvétel viszont elég alacsony volt, a 25 százalékot sem érte el.

Legutóbb 2014-ben egy civil jelölt nyert, a körzet korábbi képviselője, Tell Edit alpolgármester (Néppárt) viszont összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról. Akkor a Fidesz vesztett, most viszont a Fidesz jelöltjét támogatta a polgármester is. A Fidesznek így sikerült is nyernie, ám az MSZP-s nagyon feljött. Legutóbb ugyanis 6,8 százalékot szereztek a szocialisták, most 37-et, és a Jobbikot is jócskán megelőzték.

Elsöprő Fidesz-győzelem Abádszalókon

Abádszalókon Balogh Gyulát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesternek. A 3583 választásra jogosult lakos közül 1337-en adták le szavazatukat, ebből 12 volt érvénytelen. Balogh Gyulára 1082-en szavaztak, a polgármesteri tisztségért függetlenként induló Deák Eszter 218, a Magyar Munkáspárt színeiben induló Juhász Katalin 25 voksot kapott.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség parlamenti képviselője ezt úgy kommentálta, hogy "megtört a jobbikos lendület Abádszalókon". A második helyezettet ugyanis a Jobbik támogatta.

Nagy Jobbik-győzelem Kocsordon

A Jobbik jelöltje, Földi István nyerte a kocsordi időközi polgármester-választást. A párt közleménye szerint a Jobbik jelöltje 9 százalékkal előzte meg a második helyezettet. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója szerint a kocsordiak "frappáns választ adtak azoknak az elemző intézeteknek, amelyek az utóbbi időkben vágyaiktól vezérelve a Jobbik néppárti politikájának sikertelenségét, népszerűségvesztést vizionáltak".

A 2447 választópolgárból 1425 jelent meg az urnáknál, ami 58 százalékos részvételi arányt jelent. Földi Istvánra 539 szavaztak, Pintér Zsigmond (független jelölt) 427, Gombos Lászlóné (független jelölt) 414 voksot kapott, Pásku Károly, a Magyar Munkáspárt jelöltje 17 szavazatot szerzett.

A Jobbik a Fidesztől hódította el a települést. Az időközi önkormányzati választást ugyanis azért kellett megtartani a 2800 fős Kocsordon, mert a Barkaszi Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester vezette képviselő-testület január 28-án feloszlatta magát.

A további időközi választások eredményei

  • A Fejér megyei Jenő község polgármesterének Klimáné Kerekes Ildikó független jelöltet választották. A 1043 szavazópolgárból 386-an vettek részt a választáson. Klimáné Kerekes Ildikó 227 szavazatot kapott, Fister Ferencné (független) 83, Gárdonyiné Nagy Mária (független) 33, Kolmer Péter (független) 22, Veres Péter (Magyar Munkáspárt) 10 voksot szerzett.
  • A Baranya megyei Palé polgármesterévé Markóné Héder Tímea független jelöltet választották meg. A 79 választásra jogosult közül 53-an szavaztak. Markóné Héder Tímeára 37-en szavaztak, a szintén függetlenként induló Rumpli Éva 16 voksot kapott.
  • Baksa Sándort, a jelenlegi alpolgármestert választották meg Karancslapujtő polgármesterévé. Hat független jelöltre lehetett szavazni itt.
  • Dakos János független jelölt lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos polgármestere. A tisztségért négy független jelölt indult.
  • Poppréné Révay Gyöngyit választották  polgármesternek vasárnap a Pest megyei Pilisszentivánon. 35 százalékos részvétel mellett az első helyen végzett Poppréné Révay Gyöngyi 1058 szavazatot kapott, míg a másik jelölt, Cseresznye Sándor 198-at.