Hatalmas molinón szólt be Angyalföld a kormánynak

2016.05.11. 07:15

Látványos felvonáshoz érkezett a XIII. kerületi önkormányzat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vitája egy Klapka utcai ingatlan miatt. A szocialista vezetésű önkormányzat pár nappal ezelőtt egy hatalmas molinót rakott ki a XIII. kerületi ház oldalára, és azt írták rá:

Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza!

A Tóth József MSZP-s polgármester által vezetett önkormányzat egy új, 33 bérlakásos lakóházat és szolgáltatóházat szeretne építeni a mostani lepukkant épület helyén, ez lenne a Klapka szolgáltatóház. Az önkormányzat ki is írta az építészeti ötletpályázatot, a beruházáshoz szükséges pénzt is megszerezte, ám az építkezés mégsem indulhatott el.

A 70-es években épült lebontandó épületben az önkormányzat nyilvántartása szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak 79/5390, azaz 1,46 százalékos tulajdonrésze van. Az önkormányzat közölte, az ÁEKK nem engedélyezi a bontást, immár egy éve, mert

a használaton kívüli ingatlanrész tulajdonosi joggyakorlását az ÁEEK feltételhez köti.

A bontáshoz, majd az építéshez való tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot egy másik, az ügyhöz semmilyen vonatkozásban össze nem tartozó jogüggyel kívánja összevonni".

A XIII. kerületi önkormányzat azon is felháborodott, hogy a magyar államot képviselő ÁEKK főigazgatója azt is kijelentette nekik, hogy az önkormányzati bérlakás "nem teljesen merítik ki a közérdekű funkciót". 

Kerestük múlt héten az ÁEKK-t, hogy pontosan milyen feltételhez kötik a beruházás támogatását, valóban akadályozzák-e a beruházást, és mit szólnak a molinós üzenethez. Az ÁEKK türelmet kért, mert várják a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő állásfoglalását az ügyben.

A XIII. kerülettől megtudtuk, hogy a türelem fogytán van, és fontolgatják, hogy bírósági útra terelik a dolgot, ha továbbra sem tudják elindítani az építkezést. A XIII. kerületnek múltkor a budapesti kormányhivatallal gyűlt meg a baja egy óvoda építésénél.