Matolcsy György: Blöff, blöff és blöff

2016.05.17. 13:50

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a jegybank által létrehozott egyik alapítvány kuratóriumának elnökét arról kérdezték ma a parlamentben, azután, hogy kiderült, hogy a jegybank által elköltött közpénzek látványosan a hozzá, illetve rokonaihoz köthető ügyekre mentek, plusz a róla szóló könyv kiadására, sőt, azok felvásárlására is, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania.

Blöff, blöff és blöff

− válaszolta erre Matolcsy György, majd kifejtette: a balliberális ellenzék három hónapja visz támadást a jegybank ellen, ami botrányos. A politikai támadás alatt pedig blöfföket alkalmaznak. Az is blöff, hogy vagyon tűnt volna el, de miután elfogytak az első blöffök, hiába vették elő a jegybank elnök családját, azok a vádak is mind blöffök. Például az is kiderült, hogy nem Szemerey tulajdonában van a VS, az sem igaz, hogy Matolcsy unokatestvére közpénzt helyezett volna ki hitelbe a saját cégeihez, mivel minden bank a saját pénzét adja oda hitelbe bármire. A kuratóriumok által elköltött pénzek pedig több száz minőségi kutatást, projektet támogattak.

Matolcsy szerint minden csak egy politikai hadjáratnak a része, minden csak blöff.

A Matolcsyt kérdező szocialista politikus viszontválaszában jelezte, hogy ők nem a nemzeti bankot támadják, hanem a jegybankelnököt magát, és annak intézkedéseit. Mert nem a Nemzeti Bank lopta el a közpénzt, hanem Matolcsy és a családja.

Matolcsy viszontválaszában megerősítette újra, hogy semmilyen őt ért támadásnak nincs alapja, a róla szóló könyv pedig egyébként sem róla szól, hanem a kormány dicsőséges szabadságharcáról, a kormány elképesztő sikeréről, a miniszterelnökről, és persze, mivel ő is ott volt eközben, egy kicsit róla is.

A balliberális ellenzék célja pedig a jegybank meggyengítése, ahogy mindig is ez volt a célja, de

a jövőben sem érik el egyetlen céljukat sem

− zárta mondandóját Matolcsy.