A migránsveszély miatt tízmilliárdokkal többet kapnak a rendvédelmi szervek

2016.05.19. 12:59

Szinte kivétel nélkül minden területen növelik a Belügyminisztérium forrásait jövőre. Erre azért van szükség, hogy "a migránsválság közepette is fenntartsák a rendet". Mivel a "veszély még nem múlt el", a "védelmi képességet növelni kell". Többet kap a TEK, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is - közölte a tárca parlamenti államtitkára, Kontrát Károly.

Kontrát sajtótájékoztatóján azt mondta, a 2017-es költségvetési tervezet szerint rendőrség kerete több mint 53 milliárd forinttal emelkedik. Ez a forrás elegendő lesz arra, hogy "a közrendet, a közbiztonságot fenntartsák Magyarországon", és a rendőrség eleget tudjon a határvédelmi feladatoknak.

De jut a terroristák ellen ész nélkül küzdő Terrorelhárítási Központnak is, ők 7,4 milliárddal kapnak többet. A pluszpénzből a hírszerző, felderítő, terrorelhárítási-megelőzési tevékenységet finanszírozzák. 

Az MTI tudósítása szerint Kontrát arról beszélt: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett már eddig is azért, hogy a "migránsválság közepette is fenntartsa a rendet és biztonságot", erre a mai napig több mint 93 milliárdot fordítottak. Ugyanakkor a veszély nem múlt el, ezért a védelmi képességet növelni kell - mondta.

Egyébként az utóbbi időben eléggé alábbhagyott a menekülthullám, Görögországba már alig érkeznek. Ettől függetlenül a Magyar Nemzet szerint idén 12 ezren jutottak át a híres magyar határkerítésen.

A belügy költségvetésének növeléséből a büntetés-végrehajtás 34,5 milliárddal kaphat többet. Kontrát megjegyezte: ez a szervezet szintén jelentős szerepet töltött be a határvédelemmel összefüggő feladatokban.  

A határvédelemmel összefüggő feladatok ellátásáról itt írtunk bővebben.

A javaslat szerint a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ 1,4 milliárddal több pénzből gazdálkodhat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság forrásai mintegy 22,5 milliárddal bővülhetnek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 711 milliós pluszt kaphat. 

Kontrát Károly azt is hangoztatta, hogy 2015-ben 30 százalékkal nőtt a rendvédelmi és hivatásos állomány illetménye, ezt idén januárban további 5 százalékos emelés követte. Hasonló 5-5 százalékos növekményre számíthatnak az érintettek jövőre, illetve 2018-ban és 2019-ben.

Kár, hogy a túlórapénzt visszakérték tőlük.

Az államtitkár szólt arról is, hogy idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre teljesítményjuttatásra, amelyet két alkalommal folyósítanak, s ezt is beszámítva a hivatásos állomány illetménye összesen további 10 százalékkal nőhet ebben az évben.